Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строежът на първия хотел Marriott в София получи инвестиция за 58 млн. евро

Сумата се предоставя от Черноморската банка за търговия и развитие и Пощенска банка

Строежът на първия хотел Marriott в София получи инвестиция за 58 млн. евро

Снимка: Пощенска банка

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Пощенска банка предоставят съвместно 58,3 млн. евро за изграждането на първия хотел Marriott в София. Договорът за заем между двете банки, дружеството I Tower Development и Marriott беше подписан на официално събитие в понеделник.

ЧБТР, която действа като посредник по сделката, предоставя 32 млн. евро, а делът на Пощенска банка възлиза на 26,3 млн. евро. Общата стойност на проекта е 100 млн. евро.

Срокът на заема, който ЧБТР отпуска на I Tower Development, е 12 години. Дружеството, чийто едноличен собственик е италианската компания Finviz, е учредено специално за реализацията на проекта в България. Очакванията са той да отговори на нарастващото търсене на висококачествени бизнес, туристически и конферентни пространства, каза президентът на ЧБТР Ишан Угур Деликанли.

Хотелът ще разполага с 232 стаи и се очаква да бъде завършен през 2020 г.

„Инвестицията не само ще подобри хотелиерската инфраструктура в София, но ще има и значителен принос за българската икономика от гледна точка на данъчните приходи, създаването на нови работни места и развитието на местната строителна индустрия“, допълни Деликанли.

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова каза от своя страна, че изграждането на първия хотел Marriott в София е значим проект както за столицата, така и за страната като цяло. „Това е доказателство, че инвеститорите имат интерес да правят бизнес в България“, допълни тя.

Още по темата

Изпълнителният директор на I Tower Development Виторио Горри заяви, че привличането на един от безспорните световни лидери в хотелиерството в лицето на Marriott ще допринесе за обновяването и развитието на София с още една емблематична сграда.

„Ако бяхте избързали малко с проекта, можехте да поемете огромния наплив от туристи във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. Следващото ще е след 14 години и аз вярвам, че тогава голяма част от гостите ще бъдат настанени именно в Marriott“, каза с шеговит тон финансовият министър Владислав Горанов, който също присъства на церемонията.

Изпълнител на проекта е австрийската строителна компания „Щрабаг“, а проектант е „Архитектурно студио Пантелеев“ ЕООД на арх. Иво Пантелеев. Хотелът ще се помещава в 107-метрова сграда на мястото на някогашния „Солни пазар“ до сградата на КНСБ и новата офис кула City Tower на площад "Македония".

Теренът с площ от 5 хил. кв.м е купен още през 2003 г. от дружеството „Ай Ти Риъл Естейт“ АД, а през 2012 г. компанията получава разрешение за строеж на мултифункционална сграда с офиси, жилища и търговска част и на по-малка мултифункционална сграда с подземен гараж.

През март 2017 г. главният архитект на София допуска изменение в инвестиционния проект и в края на същата година започва строителството. Очаква се то да бъде завършено за 30 месеца и хотелът да отвори врати през 2020 г.

Той ще разполага с 30 надземни етажа с 232 стаи, конферентни и бални зали, а на последния етаж ще има панорамен ресторант с 80 места и тераса. Хотелът ще разполага също с външни панорамни асансьори, а подземната част ще е на три нива с 40 паркоместа.

Marriott вече присъства индиректно на българския пазар от септември 2016 г., когато придоби конкурента си Starwood Hotels&Resorts Worldwide. Starwood Hotels оперира два петзвездни хотела в София – „Балкан“ и „Сенс“.

Веригата има хотели в 122 страни в света и развива бизнеса си под 30 различни бранда, включително Sheraton и Ritz. Нетната печалба на компанията през четвъртото тримесечие на 2017 г. достига 201 млн. долара, сочи справка във финансовия й отчет.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Галакси Инвестмънт Груп с отличие за интериора на InterContinental