IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от банките в България очакват спад на кредитите за имоти

Българските банки са предпазливо отворени за финансиране на имоти, генериращи приходи, но не са толкова склонни да финансират нови проекти

16:42 | 19.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Устойчив растеж на инвестициите в ЦИЕ, но за колко време?

Въпреки ефектите на COVID-19 имотният сектор в Централна и Източна Европа продължава да показва растеж в дългосрочен план, след като регионът успешно преодолява ефектите от глобалната рецесия през 2008 г.

Инвестициите в шестте основни страни от ЦИЕ - Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България - продължават своята дългосрочна тенденция на растеж и през първите шест месеца на 2020 г., което може да се дължи на конкретни проекти, инициирани през 2019 г. През първото полугодие са вложени 6,6 млрд. евро в недвижими имоти в региона, което е увеличение с 12% спрямо първата половина на 2019 г. Сделките в Чехия и Полша съставляват най-големия дял - почти половината от обема на трансакциите, докато растежът на България надхвърля 100%.

Андреа Сартори, ръководител на направлението за недвижими имоти на КPMG в ЦИЕ, посочва, че поради икономическите последици от пандемията от COVID-19 през второто тримесечие на 2020 г. трансакциите в Европа са спаднали до нива, невиждани от 2014 г. насам. Той добавя, че Германия и Обединеното кралство продължават да привличат близо половината от общия обем на европейските трансакции през първите шест месеца на годината.

„Представителите на банките, участвали в нашето проучване казват, че все още са отворени да предлагат финансиране на имотни проекти, генериращи доход, но не са толкова склонни да дават заеми за нови проекти", отбелязва Сартори.

Две изключения от тази тенденция според него са Чехия и Румъния, чиито банки дават сигнали  за умерена отвореност към развитието на нови проекти.

Сартори отбелязва, че въпреки трудностите, причинени от COVID-19, инвеститорите не затварят вратите към развиването на нови проекти. „Строителните предприемачи не са замразили напълно потока от проекти. Банките просто са станали много по-селективни по отношение на проектите, на които са готови да предоставят заеми“, казва той.

Индустриалните и логистични имоти са най-предпочитани за инвестиции в икономиките на ЦИЕ, докато в по-развитите пазари, включени в проучването на KPMG, офис сегментът, следван от жилищния, остава най-привлекателният клас активи.

Странични ефекти от дистанционната работа

39% от участниците в допитването смятат, че правилата за социално дистанциране и политиките за дистанционна работа „няма да променят (или дори могат да увеличат) търсенето на офис площи“, докато 31% забелязват спад в търсенето им, а 30% не са сигурни за ефектите.

„И все пак бъдещето на офис сектора е голям въпрос. Някои офиси наистина са празни и поддържащите функции са ограничени, докато други работят нормално - това са тези фирми, които държат служителите им да са в офиса“, казва Сартори.

„Някои компании вероятно ще водят преговори за по-ниски наеми или ще опитат да намалят заеманите от тях квадратни метри в бъдеще. Като цяло обаче е твърде рано да се каже каква ще е тендецията, когато става въпрос за това как офисният сегмент ще изглежда в бъдеще“, обяснява той.

Според Сартори при търговските площи има две тенденции. „Затворените молове са силно засегнати от COVID-19, но търговските локации, чиито магазини не са част от по-голям комплекс и които обикновено не са в центъра на града, се радват на  увеличен трафик, защото хората могат да се разхождат навън и да слагат маските си, само когато влизат в магазин“, отбелязва той.

„Макар да съм уверен, че COVID-19 има трайно благоприятно въздействие върху навиците за онлайн пазаруване дори и на най-скептичните потребители, аз също така вярвам, че когато епидемиологичната извънредна ситуация бъде отменена, затворените молове ще възвърнат социалната си функция, която традиционно са играли в продължение на много години", казва Сартори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Наближава, наближава корекцийката. 750-800 евро на квадрат средно за Сифия добре ми се вижда. И пак не си струва в момента да се инвестира в апартаменти, имайки предвид огромния брой такива, купени за препродажба / спекула. А наемите са доста ниски.Но ако човек ще купува, за да живее в него, момента наближава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Две трети от банките очакват спад. 1/3 очакват задържане. А останалите очакват ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
ratten
преди 3 години
много си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Долна лъжа! Според брокерО поне 150% ръст, при това за тримесечието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още