IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите търсят убежище за спестяванията си в имоти

Цените на жилищата са нараснали с около 5% през тази година и се очаква да отбележат сходно покачване догодина

20:15 | 07.12.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Добър обем от сделки с клиенти с добър профил и с добри имоти и ръст на средните цени на сделките, отчитат от Пощенска банка. Отпуснатите от банката ипотечни кредити през тази година са нараснали с 20% спрямо миналата година, а ръст е отчетен във всички големи градове в страната. „Купувачите са активни и имат сериозни очаквания към имота и към банката. Те очакват от банките да реагират бързо и да им осигурят „екстрите“ по кредита, които са им необходими – възможност да намаляват месечната си вноска шест месеца в годината, да прескачат вноска, на база на спестяванията си да намаляват лихвата по кредита. Това са „екстри“, които ние предлагаме“, каза Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка.

Според нея COVID-19 е отправил предизвикателство към банките да се дигитализират по-бързо. „Надградихме възможностите за консултация онлайн с нов онлайн център за жилищно кредитиране, който работи добре. Клиентът може да поръча консултация безплатно, по време на разговора може да кандидатства за ипотечен кредит и в кратък срок да бъде одобрен. Процесът след това отново тече онлайн, като посещение на място в банковия клон е необходимо само на финала за откриване на разплащателна сметка и всички необходими документи“, каза Иванова.

Въпреки прогнозите, че времето за продажба на имот на вторичния пазар ще се удължи с около 30 дни, жилищата са се продавали по-бързо, като през летните месеци, когато пазарът е бил най-силен, са били необходими от няколко дни до една-две седмици за достигане до сделка, сочат наблюденията на Антон Андонов.

Според Даниела Иванова в профила на купувачите на жилища няма промяна през тази година – това са предимно млади семейства със стабилни доходи, които купуват имоти с две спални. „Виждаме засилено предлагане на комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините и засилено търсене. Това е една от по-различните тенденции тази година в сравнение с 2019 г.“, каза Иванова.

Коронавирусът насочи вниманието на купувачите на  жилища у нас и към имоти в селата около големите градове. Според Иванова обаче тези имоти все още не са толкова скъпи и хората могат да ги придобият със спестени средства или да финансират покупката си с потребителски кредит. Като цяло в Пощенска банка не отчитат ръст на кредитирането в сегмента на селските имоти.

Цените на жилищата в София са скочили със 140% за 20 години

Миналата седмица данни на Националния регистър на ново строителство и реконструкции показаха спад с 26% на стартиралите жилищни проекти в страната към края на октомври.Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало затишие, но през следващите месеци забавянето е било компенсирано. „Клиентите, които бяха планирали да купят имот през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха планирали да купят през май и юни, също осъществиха плановете си и през летните месеци имаше голямо търсене. То компенсира паузата на пазара“, каза Шопов.

Според него причината за засиления интерес е фактът, че жилището е стока от първа необходимост. „В София продължават да идват млади хора, а и да се завръщат хора от чужбина, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище, защото плащането на наем е по-неизгодно от вноската по ипотечен кредит. В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си в такава сграда с ново строителство, а това увеличава още повече броя на клиентите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат“, отбеляза Шопов.

Той цитира статистика на НАСП според която през последните 20 години цените на жилищата в София са нараснали със 140%, или 7 на сто на година, което според него е нормален ръст. Профилът на купувачите се е променил не заради коронавируса, а с оглед повишаването на благосъстоянието на хората, смята Шопов. „Те вече имат претенции каква да е средата около кооперацията, интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено наоколо, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът, какво е ослънчаването“, каза Шопов.

Той прогнозира умерен скок на цените и през следващата година в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. По думите му за строителния бранш не е изгодно цените да са много високи, защото както е показала кризата през 2008 г. след рязък скок следва срив на пазара. „За нас е по-добре да има устойчивост на пазара, изравнени цени, нормално, а не истерично търсене и предлагане, защото това ни позволява да планираме по-добре производствения процес и финансите си“, посочи Шопов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 3 години
Поредния платен репортаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
1. При тая раждаемост тия с пачка апартаменти ще изреват на умряло.2. При това колониално управление - икономика няма да има...Верните инвестиции са друга тема, но и тази се преглъща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още