IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарът у нас замръзна, на фокус са складовете

Пандемията постави под натиск и хотелите и търговските площи у нас

16:06 | 03.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Онлайн търговията в помощ на индустриалните имоти

Секторът на логистичните площи и конкретно складовете се оказа устойчив на коронавируса, тъй като нуждата от складови площи се запази благодарение на развитието на електронната търговия и на градската логистика.

„Първата вълна от пандемията постави под въпрос дългосрочната визия за развитие на компаниите ползватели на логистични площи от гледна точка на размер, локация и функционалност на техните пространства. Някои компании ускориха търсенето на крос-док площи под наем в близост до града с цел по-удобно и гъвкаво обслужване на пиковите моменти на търговските вериги, други замразиха плановете си за консолидация на пространствата си на нови локации, изчаквайки правилния момент за покупка на земя и строителство на собствени площи“, коментира пред Investor.bg Даниела Бойчева, мениджър „Индустриални площи“ в Colliers International.

„Новата вълна ще отговори на дългоочаквания въпрос доколко търговските компании са се подготвили от предишния си опит да развият алтернативни канали за търговия, като онлайн продажби и дали това ще доведе до увеличаване на техните логистични нужди и аутосорсинга към специализирани логистични оператори, както и доколко повишената нужда от хладилни площи ще се материализира“, допълва тя.

Според нея от гледна точка на индустриални клиенти 2020 г. е предначертала по-добри изгледи България да привлече нови компании на пазара, както и да се продължат разговорите за експанзия на съществуващи компании. „Хубава новина, е че стратегически инвеститори за страната разглеждат местното си присъствие не от гледна точка на съкращаване на разходи, a през призмата на потенциална синергия между производствени операции, R&D, ITO и Shared-service центрове, с което доказват, че страната ни е атрактивна от гледна точка на наличност на талант и специфични търсени умения“, отбелязва Бойчева.

Търсенето на индустриални имоти е движено основно от търговци на едро и дребно в сегмента на бързооборотните стоки, фармацията, електронната търговия, транспорта и спедицията. Пазарът на индустриални площи се радва на висока наемна активност и значителен обем площи в строеж към третото тримесечие, по данни на Forton. Това се дължи основно на завършването на фази от два големи логистични проекта – Индустриален парк София Изток и Логистичен център Транскапитал, както и на разрастването на компании в сферата на търговията на дребно и дистрибуцията.

На пазара продължава да доминира строителството на проекти за собствено ползване или по поръчка, а стабилното търсене задържа нивата на офертните наеми на модерни складове площи в София от около 4,2-4,4 евро на кв. м за малки и средно големи проекти, по данни на Forton. 

„Пазарът на логистични площи е устойчив – с нарастващо предлагане на първокласни площи под наем в строеж и трайно нисък дял на свободни площи от общото предлагане. Очаквам балансът между търсене и предлагане да се запази и през следващата година“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Далеч от полезрението на чуждестранните инвеститори 

Пандемията не отслаби интереса на чуждестранните инвеститори към бизнес имотите в Централна и Източна Европа, които предлагат по-привлекателна доходност от пренаситените пазари в Западна Европа. По данни на Savills общите инвестиции в бизнес имоти в ЦИЕ ще надхвърлят 10 млрд. евро тази година, което съответства на петгодишното средно равнище. Полша е най-големият магнит за инвеститорите с над половината от инвестициите в бизнес имоти в региона, следвана от Чехия.

България за поредна година остана встрани от полезрението на чуждестранните инвеститори, като за това донякъде има съвсем обективна причина - липсата на големи и качествени активи в страната след разпродаването на големите търговски центрове през 2017 г. и 2018 г. и няколко големи сделки за офиси преди две години. Чуждестранните инвеститори избягват страната ни и заради неяснотата за генерираните приходи и пазарната цена на активите, коментират експерти. 

Поради това инвеститорите в бизнес имоти у нас са предимно местни играчи, които познават добре пазара и са готови да поемат малко по-голям риск. Според прогноза на Forton догодина в полезрението на инвеститорите ще бъдат ритейл парковете и логистичните бази, както и малки офис сгради с добра локация и дългосрочни договори за наем. 

Възможно е пандемията да насочи вниманието и към алтернативни активи като домове за възрастни хора и здравни заведения, което вече е тенденция в други държави в Европа със застаряващо население, включително и в близки до България страни. Институционалните инвеститори в Гърция, например, се интересуват все повече от имоти със социален характер на фона на натиска върху традиционни сегменти от пазара на бизнес имоти като офиси и търговски площи. 

В края на годината такава голяма инвестиция беше обявена и в София - център за дългосрочни грижи с 13 къщи за настаняване на възрастни хора, хоспис и медицински център. Към тях догодина ще се появи и модерна болница за рехабилитация, а след завършването му това ще бъде най-големият център за дългосрочни грижи в Югоизточна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Добър материал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още