Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

В София отварят най-големия център за дългосрочни грижи в Югоизточна Европа

Комплексът ще се простира на площ от 35 декара в подножието на Витоша

В София отварят най-големия център за дългосрочни грижи в Югоизточна Европа

Снимка: Pixabay.com

Комплекс от 21 сгради с обща площ 33 хил. кв. м предстои да се превърне във водещия доставчик на услуги за дългосрочни грижи и рехабилитация в Югоизточна Европа. Базата на Blocks Health and Social Care (Блокс) е проектирана на площ от 35 декара в подножието на Витоша и включва 13 еднофамилни къщи за настаняване на възрастни хора от семеен тип, хоспис, медицински център и център за грижа за паметта с възможност за настаняване или прием на дневна база, които вече приемат обитатели и пациенти. През 2021 г. предстои да бъде открита и модерна болница за рехабилитация, съобщава компанията, която стои зад проекта.

Още по темата
Наред с комплекса, концентриран върху грижата за физическото, психическо и емоционално състояние на пациентите и обитателите, Блокс предлага и домашни специализирани грижи, съобразени с нуждата на отделния човек. Стаите в хосписа са оборудвани с високотехнологични медицински легла с антидекубитални матраци и собствена кислородна инсталация.

“Създадохме този проект с амбицията да го превърнем в синоним за изключителна грижа към възрастното население и да въведем най-съвременните стандарти и практики в нашите домове и центрове“, коментира Илиан Григоров, основател и изпълнителен директор на Блокс.

В напреднала фаза на строеж е модерен център за рехабилитация, който включва болница със 100 легла и център за извънболнична помощ. Създателят на проекта има амбицията през 2021 г. в рехабилитационната болница за първи път в България да бъдат предложени технологии като антигравитационни пътеки, басейн за хидротерапия и водна бягаща пътека, както и високотехнологични роботизирани апарати за раздвижване. В подготовката и изграждането на тези услуги Блокс си сътрудничи с най-престижния център за рехабилитация в света – Шърли Райън Абилити Лаб (Shirley Ryan Ability Lab), който е номер 1 в САЩ през последните три десетилетия и с най-голям изследователски бюджет в света в тази област. Проектът на сградата е дело на специализираното архитектурно студио за болници HKS Architects.

„Безспорна е нуждата от добра среда и професионални  грижи за хората, страдащи от различни заболявания. За мен е много важно, че с тази задача се ангажират не само институциите, но и бизнесът и организации, които имат опит, експертиза и желание да направят най-доброто, за да се чувстват по-добре техните пациенти“, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Целта на комплекса е да предоставя цялостно и иновативно решение в областта на рехабилитацията, дългосрочните и палиативни грижи съобразно последните световни стандарти. Според създателите на проекта около 45% от хората, изписани от болница в развитите страни, постъпват в специализирано място за продължение на лечението.

„Демографските характеристики на населението у нас предполагат завишена нужда от целенасочено развитие в сферата на палиативната грижа. Около 1,5 милиона българи са на възраст над 65 години, 200 хил. от тях са над 80-годишна възраст. Средният брой легла за дългосрочна грижа в ЕС е 750 на всеки 100 хил. души, а в България тази цифра е едва 30", отбелязват от Блокс.

Компанията е основана през 2018 г. с цел разработване на платформа за инвестиране в услуги за рехабилитация и дългосрочни грижи в Югоизточна Европа. Зад изграждането на комплекса стои инвестиционната компания Darzalas Capital със седалище в Люксембург, която е мажоритарен собственик. Компанията е създадена да инвестира в здравеопазването и свързаните с него бизнеси в Югоизточна Европа. Неотдавна тя е придобила 89,9% от акциите на Центъра за медицинска рехабилитация Filoktitis, най-голямото частно заведение от този тип в Атина.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Кой ще плаща за услугата? Качеството си има цена. Или ще обслужваме богати чужденци за български заплати?

Още от България
Собственици на малки горски имоти са подали 1124 заявления за изкупуването им