IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2020 г. разтърси, но не срути жилищния пазар у нас

Следващата година обаче ще е трудна заради неяснотата около овладяването на пандемията, изборите и изтичането на банковите мораториуми

08:00 | 04.01.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Купувачите и продавачите

Началото на кризата и наложената от коронавируса изолация са накарали голяма част от хората да преосмислят живота между четири стени, а на преден план са излезли имотите със собствен двор, които са по-уединени и отдалечени от други хора, сочат наблюденията на експертите.

„Само за сравнение, запитванията, отправени за къщи за периода от март до ноември, са над четири пъти повече в сравнение със запитванията, отправени в периода от юни 2019 г. до февруари 2020 г.“, каза Клисарска. „Същевременно за част от хората, останали без доходи или с ограничени доходи, се очерта обратният процес – на оптимизиране (намаляване) на жилищна площ и изваждане на парични средства за покриване на текущи нужди чрез продажба на налично жилище и закупуване на друго по-малко“, допълни тя.

Според Добромир Ганев тенденцията за придобиване на крайградски имот, катализирана от пандемията, вероятно ще се задържи и през следващите години. „Тя в никакъв случай не е масова, но хората се замислиха за подобна възможност и намират доста основания да направят такава стъпка. Около големите градове има села, които предоставят добри възможности от гледна точка на транспорт, близост до големия град, инфраструктура за обезпечаване на нормален социален живот. Те привличат и най-голям интерес от страна на купувачите“, отбеляза Ганев.

В същото време според него някои купувачи са допуснали грешка със закупуването на имот в по-отдалечени места, където има проблеми със социалната и инженерната инфраструктура. Неговите очаквания са там интересът на купувачите да не се задържи въпреки сключените сделки през тази година. „Но ако общините положат усилия за подобряване на средата на обитаване, вероятно ще привлекат подобни дребни инвеститори“, каза той.

Коронавирусната криза е направила продавачите по-гъвкави и склонни на преговори, съдействие и разбиране на нуждите на купувачите. „Това допринася за по-добър климат на имотния пазар като цяло“, посочи Полина Стойкова.

„Добрите оферти не се задържат дълго на пазара, срокът на продажбата на имоти, които са с добро съотношение между цена и характеристики, не се е увеличил“, отбеляза Добромир Ганев. По негови наблюдения някои продавачи са отлагали продажбите, защото са се опитвали да се ориентират във възможността за следваща покупка, други са намалили цените и са направили офертите си по-привлекателни, за да получат някакви средства.

„Мотивациите бяха различни и това повлия на усещането на жилищните пазари в големите градове, че по-скоро липсва голямо предлагане за хората, които излизаха в онзи момент на пазара. Това не означава, че нямаше достатъчно оферти, но те не винаги бяха достатъчно справедливи поради неправилна оценка на ситуацията на пазара и оценяване на имота“, каза Ганев.

Според него новото търсене на имоти около големите градове първоначално е създало проблеми, защото през последните години този пазар не беше в полезрението на купувачите. „Но много бързо голяма част от офертите бяха адаптирани и това търсене също беше задоволено. Около някои от големите градове, особено София, има и нови проекти за затворени комплекси и къщи, които също привлякоха доста внимание“, коментира Ганев.

Имотите

Освен традиционния интерес към жилищни имоти за лично ползване, който движи пазара през последните няколко години, 2020 г. е дала тласък и на покупки на имоти, които не са били толкова атрактивни до момента, но пандемията ги е превърнала в хит – апартаменти на последни етажи с големи тераси и по възможност с богато озеленяване, апартаменти на партерни нива в затворени комплекси с обособени собствени дворни площи, ваканционни имоти с перспектива за по-продължително използване, селски къщи и парцели, сглобяеми къщи в близки до големите градове населени места, сочат наблюденията на „Явлена“.

„Голяма част от купувачите се блазнят от възможността балконът или терасата да не са просто място, където да сложат климатика или да прострат прането си, а да могат да прекарват и известно време там. Те се превръщат в съществена част от жилището и архитекти и предприемачи трябва да предвиждат подобна възможност в новите си проекти“, изтъкна Добромир Ганев.

Според него купувачите оценяват високо и имоти, които дават възможност за гъвкавост на вътрешните пространства. „Те искат с не твърде голяма инвестиция да могат да преграждат помещения, така че членовете на семейството да работят и учат. Вероятно тази тенденция ще се развие през следващите години“, отбеляза Ганев. Според него вследствие на здравната криза купувачите държат много и на здравословната среда на обитаване – добрите общи части, хигиената, съседите и начина им на обитаване на съседни апартаменти.

Според Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес", хората все по-често търсят готови жилища, които само да обзаведат или директно да заживеят в тях. Затова и строителите се преориентират към продажбата на напълно завършени имоти с подови настилки, шпакловани стени, монтиран санитарен фаянс, поставени врати. Тези разходи повишават и цената на жилището, отбеляза тя. Тенекеджиева допълни, че все още има интерес към панелните жилища често в резултат на емоционална връзка към този тип имоти или желание на родителите да купят жилище на децата си, сходни с това, в което са израснали. 

Банките

В началото на извънредното положение голяма част от банките временно са забавили или замразили отпускането на ипотечни кредити, но с изясняването на ситуацията около коронавируса част от тях бързо са се адаптирали към новите реалности и са възстановили работата си на нормални нива, сочат наблюденията на брокерите.

„Банките се показаха адаптивни и солидни като поведение в тази първоначално неясна за всички ни ситуация. Основната промяна беше в посока завишаване на изискванията към оценителите, намаляване на процента на финансиране и увеличаване на изисквания от кредитополучателите размер на самоучастие. Завишиха се изискванията към тях от гледна точка на професионалната дейност, а също и към обезпеченията на кредитите – търговски площи или офис площи, закупувани от физически лица, станаха непредпочитани за банките. Същевременно повечето от тях не повишиха лихвите по кредитите, а продължаващото намаляване на тези по депозитите оставя широк хоризонта и за следващата година“, отбеляза Изабела Клисарска.

„Банките действаха много разумно и това даде подкрепа на имотния пазар. Лихвените проценти по ипотечните кредити продължиха да падат и през 2020 г. бяха под 3%, което е исторически най-ниското им ниво до момента. Очакванията са тези ниски нива да се запазят и през следващата година и това ще даде стабилна основа на имотния пазар, тъй като банките винаги са имали съществена роля и са основен фактор за движението на цените на имотите и на активността на пазара“, каза Полина Стойкова.

Добромир Ганев обаче предупреждава, че са възможни проблеми на ипотечния пазар след изтичането на мораториумите за длъжниците. „Възможно е банките да вдигнат лихвените си проценти заради опасения от бъдещи проблеми с изплащане на вноските по кредитите“, посочи той.

Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Ама тя и 2009та не срути пазара на имоти. Даже инерцията отиде до 2010та някъде си. Ама после чак в 2013-2014 имаше минимум. В София края на 2013 започна нагоре двицението, провинцията 2014та. Та не бързайте моля. Отделно българите сме намалели с над половин милион от тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Знам ги, просто не всеки би се набутал в такъв. В Сан Франциско от няколко години насам, се обсъжда проблемът с жилищата, защото просто 100к$ годишно, не стигат за там, дори за наем, а ако няма кой да върши работата на ниско квалифицираните работници, градът просто ще се забатачи още повече.Като цяло нито една от тия държави, няма проблемите на България, тук за 10 часа си прекосил цялата държава, в САЩ няма дори да си сменил щата. Та в тоя ред на мисли, доста често, можеш да живееш в къща, в близък град, до тоя в който работиш, стига да ти се пътува по 20-40 мин всеки ден. Имам познати, които си купиха преди 10-тина години къщи в села до Варна за 100к лв., в града за тия пари, ще живееш в двустаен коптор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
трудно и не е тема за публичен форум ... :))) ... препрочети второто изречение на предишният ми пост ... и пак го препрочети ... и пак ... докато получиш просветление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
google --> малките апартаменти на хонконг --> images
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Аз познавам механици на кораби и мога да ти кажа, че не е за всеки, взимаше доста пари, заради големия стаж, които имаше, но като изкл. това, че в момента е зле със слуха - има твърде много кандидати, за твърде малко места. Живея във Варна (за сега) и имам доста познати, които в момента си стоят в тях, защото кораби не вървят както преди, а листа с чакащи е дълъг. Нямам как всички да са на високо платена работа, какво става с хората, които работят в офиси, на по-ниските нива, с продавачи, сервитьори, готвачи, охранители, колцентрове, счетоводители и др труд, който не е така високо квалифициран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
В РВД я обясни как се почва работа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
с тия заплати отиваш на наем ... :))) ... ако искаш апартамент , мислиш по-отдалече за образованието си и бъдещето си и караш по азбучен ред упорито . в тоя ред на мисли , колко е средната заплата в РВД , или средната заплата на помощник механик на транспортен кораб например ... ?! щото познавам такива хора , които с честен труд и акълът , са си изкарали по 2-3 апартамента и са ги обзавели и децата са си изучили ... като не ти се получи пишеш коментари като hkavrakov1982 и studioaa и кълнеш мафията ... :))) ... даже бих добавил и един строителен инженер , абе като се замисля доста хора мога да добавя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Това никога няма да стане. Примерно в Германия има проблем с броя свободни жилища - тук го няма. Тук нарастващо население няма. Цените вероятно ще растът, но предимно в София, Пловдив, Варна, Бургас, вторите два защото все още лъжат някой руснак да си вземе имот, макар че доста от тях се мъчат в момента да продават, но не могат, заради цените, на които са им били набутани. Според НСИ, средната работна в заплата бруто в София е 1800, във Варна 1200. Ако ми кажеш, как с тая заплата се очаква да събереш поне 30к лв., за първоначална вноска ("тристаен" във Варна, е 150к лв, които дори не е в централните части), да плащаш и кредит, след като ако сте двама на тия пари ще взимате 2000 лв и имате и други разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
2021 ще го срути имайте малко търпение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
хаха ... "и всички които се интересуват от покупка на по добри цени" ... кисело ли е гроздето ... ?!цените в БГ и големите градове ще растат , докато не стигнат някакво средноевропейско ниво , засега са далече от тях ... и никаква криза не ги лови ... ужаст ... :))) ... започвайте да работите нещо смислено и доходоносно , за да си позволявате имотите които искате на текущите цени ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още