IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2020 г. разтърси, но не срути жилищния пазар у нас

Следващата година обаче ще е трудна заради неяснотата около овладяването на пандемията, изборите и изтичането на банковите мораториуми

08:00 | 04.01.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените

През 2020 г. цените на имотите са се променили минимално с ръст в рамките на 2% до 5% по данни на Bulgarian Properties. Очакванията са те се запазят почти без изменения и през 2021 г.

„През първото и особено през второто тримесечие индексът на цените на жилищата показа ръстове, като в някои основни градове те достигаха до 3,5%-4%, а общо за страната бяха около 3% през второто тримесечие“, каза Добромир Ганев, цитирайки данните на Националния статистически институт. Според него по-малкият обем на започнато ново строителство се е отразил благоприятно на пазара, тъй като е намалил предлагането на имоти и това е помогнало за постигането на добър баланс.

По данни на Bulgarian Properties средните цени в най-предпочитаните квартали в столицата са:

• Манастирски ливади – 1100 евро/кв.м

• Кръстова вада – 1300 евро/кв.м

• Витоша – 1130 евро/кв.м

• Дианабад – 1280 евро/кв.м

• Лагера – 1200 евро/кв.м

• Банишора – 990 евро/кв.м

• Студентски град – 1120 евро/кв.м

• Младост – 1170 евро/кв.м

• Люлин – 760 евро/кв.м

• Дружба – 920 евро/кв.м

• Симеоново – 1260 евро/кв.м

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала през третото тримесечие и достига 97 200 евро спрямо 90 700 евро за 2019 г., като това се дължи на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ.

Дигитализиране на имотния пазар

Пандемията ускори процеса на дигитализация на иначе консервативния имотен пазар у нас. „Това донякъде е за добро, тъй като иначе щеше да ни отнеме години да използваме широкодостъпни и налични технологии, които значително улесняват живота и работата ни“, каза Полина Стойкова.

„Ние винаги сме били силно ангажирани с иновации и въвеждане на нови технологии и още със старта на пандемията бяхме готови и въведохме масово заснемане на виртуални турове, видео, онлайн огледи чрез видео връзка и всякакви онлайн услуги в полза на нашите клиенти“, допълни тя.

В „Явлена“ още в началото на извънредното положение са въвели на сайта си електронен подпис, предоставящ възможност за дистанционно подписване на голяма част от документите, свързани със сделката – от договори за възлагане на посредничество, през договори за депозит и дори предварителни договори и договори за наем. „Това в голяма степен улесни работата ни през кризисните месеци. За българина обаче нуждата от жив контакт все още остава основополагаща за вземането на важни решения като свързаните с покупката на имот, а предвид законовите изисквания към формата на сключване на окончателни договори за прехвърляне на собственост категорично можем да заявим, че още сме далеч от цялостно дигитализиране на процесите“, каза Изабела Клисарска.

Според нея правителството трябва да работи за осигуряване на възможност за електронно подаване и получаване на документи, тъй като това би облекчило много както участниците на пазара, така и държавната администрация.

На същото мнение е и Добромир Ганев. „Много сделки от гледна точка на комуникация и търговски преговори вече се случват в Zoom. Това, което ни липсва като общество, е, че голяма част от физическите лица нямат електронен подпис и това не дава възможност за отдалечено подписване на документи. В нашия сектор само нотариалното изповядване на сделката трябва да се случва в присъствието на страните, всички останали документи могат да се подписват отдалечено, но само при наличието на електронен подпис", обясни той.

Какво ще движи пазара догодина?

Според Ганев следващата година няма да е лесна за икономиката, а вниманието ще бъде насочено към процедурите по ваксинация и приемането на ваксината от обществото в Европа и България. „Освен това през пролетта предстоят парламентарни избори, а изборите винаги създават по-голям риск. Трябва да видим каква коалиция ще поеме управлението, какви политики ще бъдат възприети, доколко адекватни ще са те. Говори се и за възможност за увеличаване на данъците, ако това стане факт след изборите, отражение ще има и на имотния пазар. Винаги от значение е и банковото финансиране – доколко консервативни ще са банките и доколко ще капитализират бъдещия си риск в лихвите“, отбеляза Ганев.

„Наличието на ваксина дава надежда за разрешаване на проблемите и за скорошно възстановяване, но трябва внимателно да наблюдаваме ситуацията. На жилищния пазар основно ще влияят банките и техните условия по кредитите, наличната ликвидност в икономиката, както и темпът на развитие на безработицата и доходите на населението. За момента тези фактори са стабилни и влияят положително на пазара. Към тях добавям и демографските фактори и тенденцията към завръщане в България на работещи в чужбина наши сънародници, както и на прилива на хора от големите към по-малките населени места. Това също влияе положително и смятам, че като цяло имотният пазар няма да бъде силно засегнат от тази криза“, каза Полина Стойкова.

Изабела Клисарска съветва хората да внимават, когато купуват или продават недвижим имоти, защото инвестициите на имотния пазар са големи. Тя препоръчва на купувачите да обръщат внимание какъв договор подписват и да се консултират с доверено лице, да са наясно дали имотът е собственост на този, който го предлага, и има ли той права, както и да внимават за скрити проблеми. Продавачите пък е добре да се информират кога и как ще си получат парите и кога ще предадат владението в полза на купувача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Ама тя и 2009та не срути пазара на имоти. Даже инерцията отиде до 2010та някъде си. Ама после чак в 2013-2014 имаше минимум. В София края на 2013 започна нагоре двицението, провинцията 2014та. Та не бързайте моля. Отделно българите сме намалели с над половин милион от тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Знам ги, просто не всеки би се набутал в такъв. В Сан Франциско от няколко години насам, се обсъжда проблемът с жилищата, защото просто 100к$ годишно, не стигат за там, дори за наем, а ако няма кой да върши работата на ниско квалифицираните работници, градът просто ще се забатачи още повече.Като цяло нито една от тия държави, няма проблемите на България, тук за 10 часа си прекосил цялата държава, в САЩ няма дори да си сменил щата. Та в тоя ред на мисли, доста често, можеш да живееш в къща, в близък град, до тоя в който работиш, стига да ти се пътува по 20-40 мин всеки ден. Имам познати, които си купиха преди 10-тина години къщи в села до Варна за 100к лв., в града за тия пари, ще живееш в двустаен коптор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
трудно и не е тема за публичен форум ... :))) ... препрочети второто изречение на предишният ми пост ... и пак го препрочети ... и пак ... докато получиш просветление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
google --> малките апартаменти на хонконг --> images
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Аз познавам механици на кораби и мога да ти кажа, че не е за всеки, взимаше доста пари, заради големия стаж, които имаше, но като изкл. това, че в момента е зле със слуха - има твърде много кандидати, за твърде малко места. Живея във Варна (за сега) и имам доста познати, които в момента си стоят в тях, защото кораби не вървят както преди, а листа с чакащи е дълъг. Нямам как всички да са на високо платена работа, какво става с хората, които работят в офиси, на по-ниските нива, с продавачи, сервитьори, готвачи, охранители, колцентрове, счетоводители и др труд, който не е така високо квалифициран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
В РВД я обясни как се почва работа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
с тия заплати отиваш на наем ... :))) ... ако искаш апартамент , мислиш по-отдалече за образованието си и бъдещето си и караш по азбучен ред упорито . в тоя ред на мисли , колко е средната заплата в РВД , или средната заплата на помощник механик на транспортен кораб например ... ?! щото познавам такива хора , които с честен труд и акълът , са си изкарали по 2-3 апартамента и са ги обзавели и децата са си изучили ... като не ти се получи пишеш коментари като hkavrakov1982 и studioaa и кълнеш мафията ... :))) ... даже бих добавил и един строителен инженер , абе като се замисля доста хора мога да добавя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Това никога няма да стане. Примерно в Германия има проблем с броя свободни жилища - тук го няма. Тук нарастващо население няма. Цените вероятно ще растът, но предимно в София, Пловдив, Варна, Бургас, вторите два защото все още лъжат някой руснак да си вземе имот, макар че доста от тях се мъчат в момента да продават, но не могат, заради цените, на които са им били набутани. Според НСИ, средната работна в заплата бруто в София е 1800, във Варна 1200. Ако ми кажеш, как с тая заплата се очаква да събереш поне 30к лв., за първоначална вноска ("тристаен" във Варна, е 150к лв, които дори не е в централните части), да плащаш и кредит, след като ако сте двама на тия пари ще взимате 2000 лв и имате и други разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
2021 ще го срути имайте малко търпение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
хаха ... "и всички които се интересуват от покупка на по добри цени" ... кисело ли е гроздето ... ?!цените в БГ и големите градове ще растат , докато не стигнат някакво средноевропейско ниво , засега са далече от тях ... и никаква криза не ги лови ... ужаст ... :))) ... започвайте да работите нещо смислено и доходоносно , за да си позволявате имотите които искате на текущите цени ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още