IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите купувачи променят пазара на луксозни имоти в "Бояна" и "Драгалевци"

Засилен интерес миналата година е имало към не толкова популярни до този момент райони като Лозен, Бистрица, Банкя, Панчарево и Владая

13:50 | 08.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

„Изток/Изгрев“ и „Лозенец“

И двата квартала са съществуващи от десетилетия и сградният фонд в тях не е хомогенен. През последните години целият облик на „Изгрев“ се променя благодарение на появата на нови жилищни проекти върху бивши промишлени парцели, например на ул. „Тинтява“. Кварталът е сред най-динамично развиващите се в София и трайно привлича вниманието на купувачите в луксозния сегмент, се казва в доклада.

В „Изток“ купуват хора, които са свикнали с района и са привързани към него. При поява на добър имот такива купувачи са готови да платят 2000-2500 евро на кв. м и нагоре за ново строителство на шпакловка и замазка, а за имот в нова, луксозна сграда може да се постигнат и нива над 3000 евро на кв. м, сочат данните на Unique Estates.

Според компанията, ако допреди години в квартал „Изток“ се е продавало предимно старо строителство, през последното десетилетие са се появили малки бутикови сгради и комплекси със смесено предназначение. Цените на жилищата в тях са осезаемо различни от тези в стария сграден фонд в района. Най-ниски остават тези на панелното строителство, като за апартамент в квартал „Изток“ те се движат между 1200 и 1500 евро на кв. м.

Подобно на други по-стари софийски квартали и в „Лозенец“ предлагането не е хомогенно. Предлагането на ново строителство е раздвижило имотния пазар в района през последните години, като в някои от по-търсените проекти се стига и до покупни цени над офертните, отчита докладът.

В същото време има и вече завършени сгради с все още непродадени апартаменти. "Пазарът е динамичен и имот, предложен на правилната цена, може да се продаде за седмица. Купувачите предпочитат ново строителство, като в новозапочнати проекти, където има избор, началните цени са от 2500 евро на кв. м", става ясно от доклада.

Център и Докторски паметник

Двата района са били предпочитани от купувачите на имоти за отдаване под наем или за предлагане в системата на AirBnB. Със затихването на този пазар през миналата година обаче офертите за продажба са нараснали, тъй като много луксозни жилища, купени с цел доходи от наем, са излезли на пазара. Цените са реагирали с леко намаление или застой, като за центъра средните нива се движат около 2000 евро на кв. м. Unique Estates обаче отчита и някои единични сделки за по-скъпи имоти.

„В централната част на София обичайно се регистрират продажбите на най-високи цени, като за 2020 г. това е апартамент от 100 кв. м жилищна площ на знакова улица в района на катедралата „Александър Невски“. Цената на този имот е 4400 евро на кв. м. Друга знакова сделка за периода е продажбата на апартамент от 150 кв. м в района на Президентството, като цената отново е над 3000 евро на кв. м“, става ясно от доклада.

Търсенето в района на Докторски паметник е за луксозно обзаведени жилища от 150-160 кв. м, като в единични случаи цените може да достигнат и да надминат 3000 евро на кв. м. За разлика от останалите централни райони, където през миналата година е можело да се договорят до 10% отстъпки, в тази част преобладават продажбите без намаление на офертната цена. С увеличението на предлагането са нараснали и сделките в района.

Подобно на останалите зони в центъра на София и тук то включва много жилища, купувани за отдаване под наем през AirBnB. Наемният пазар не е много активен, тъй като липсата на паркоместа и зле поддържаните общи части в някои сгради спират клиентите, се отбелязва в доклада. Жилища под наем търсят основно млади хора, които предпочитат нови сгради в южните райони на София.

Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 години
Те младите купувачи, повечето с голо дупе плащат.Но после...дупе да им е яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Ша напраим сичкото вар, тухли и киреч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Положението е страшно, невероятна строителна вакханалия, кога ще се сложи край на всичко това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още