IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните рестрикции в Швейцария подкрепят ваканционните имоти

Гласоподавателите подкрепиха въвеждането на забрана за строителство на ваканционни жилища в градовете, която засяга и около 500 села

16:53 | 28.06.13 г. 4
Строителните рестрикции в Швейцария подкрепят ваканционните имоти

За почиващите в Швейцария, чието население наброява 8 млн. души, са построени над 400 хил. ваканционни жилища на територията й за последните 40 години. Сега инвестициите се отплащат на фона на въвеждането на ограничение за строителството на още вили, пише Bloomberg.

Притеснени, че необузданото строителство ще "изяде" още по-голяма част от алпийския пейзаж, швейцарските гласоподаватели миналата година одобриха забрана за изграждането на ваканционни жилища в градовете, където те вече представляват над 20% от жилищните запаси. Законът засяга и строителството в почти 500 села, основно в районите на Вале, Граубюнден и Тичино.

От въвеждането на закона насам обаче цените на ваканционните имоти са се покачили с 10 до 20%, посочва Ивон Метиер, брокер на недвижими имоти в Ароза в източната част на Швейцария.

Ароза и Давос, където от 1971 г. насам се провежда Световният икономически форум, са сред петте района с най-силно поскъпване на имотите от второто тримесечие на 2012 г. насам, според данни на консултантската компания за недвижими имоти Wuest & Partner. Сред собствениците на имоти в Алпите са филмовият режисьор Роман Полански, шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун и бившият председател на Швейцарската централна банка Филип Хилдебранд.

Средната цена на вилите в Ароза е около 3 млн. франка (3,22 млн. долара), посочва Метиер. В Сен Мориц ваканционните жилища струват около 15 хил. евро (19 700 долара)/кв. м спрямо 7 хил. евро средно във френските планински курорти и по-малко от 4 хил. евро в австрийските ски центрове.

На 22 май Швейцарският федерален трибунал реши да обяви за невалидни всички строителни разрешителни, издадени от местните власти след въвеждането на забраната, като по този начин анулира предходно решение, което позволяваше преходен период до края на 2012 г.

Между 2000 и 2010 г. в района на Алпите са построени около 4 хил. ваканционни жилища, който са генерирали строителни инвестиции за 1,9 млрд. франка. Общият им брой към 2010 г. е бил 513 хил., сочат данни на BakBasel. Близо 75 хил. работни места зависят от сектора на вторите жилища, като забраната може да струва на местните общности около 8 600 работни места до 2015 г., когато последиците от решението ще се усетят най-силно.

Собствениците на хотели обаче вярват, че забраната за строеж ще подпомогне бизнеса им и очакват увеличение на резервациите. Това до известна степен ще смекчи последиците от силния франк, заради който между 2008 и 2012 г. броят на нощувките в Швейцария намаля с около 15%. За последните 5 години франкът е поскъпнал с 32% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ти живееш в заблудата, която изкривява светогледа ти през собствените ти мечти, страхове и готови комплекси!Ети ти малко скрита и забравена инфо:http://ald-bg.narod.ru/KrHristBolg/nova/Obst-politPromeni.htmЕто ти малко история:http://***.history-alternatives.com/files/news/Violation%20of%20the%20Private%20Property.pdfА сега прочети ЗОЗЗ и промените в него през 2010г. !!! - ако разбереш "музиката" ще черпиш, ако не - не ми хаби времето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Кое да осъзная че не ми стана ясно?Фашист не съм със сигурност! Иначе щях да те пратя в лагер за това изказване :)))))))))))))А случайни неща няма!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
kane
преди 10 години
Иванов ти фашист ли сиили съвсем слчайно си заел страната им Или си наследници на монарси... и се изживяваш на тах или асоциирашОсъзнай се момче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Винаги ми е било много интересно, как обикновенния човек приема манипулацията, мнозинството (не-собственици на земя) да определя как малцинството (собственици на земя) да упважнява правото си на собственост! - мнозинството, изхождайки от собственото си положение (на не-собственици на земя) в името на справедливостта (!) ОТНЕМАТ на собствениците на земя да упражняват правото си на собственост! - винаги обаче строителството после си продължава (!), но за сметка на вече прекарани собственици на земята, които са принудени след решението на не-собствениците на земя, да продадат земята си на "други" - иницииращи и в последствие прокарващи промените!Това е много елементарно практическ д-во на принципа "разделяй - противопоставяй - владей"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още