IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се забавя

Инвестициите в имоти, които засягат над 40 други сектори на икономиката, са нараснали с 20,3% през първата половина на 2013 г.

11:16 | 15.07.13 г.
Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се забавя

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се е забавил през първата половина на годината, както и продажбите. Те обаче остават на сравнително високи нива поради силното търсене на жилища, сочат данни на Националното статистическо бюро, цитирани от Ройтерс.

Инвестициите в имоти, които засягат над 40 други сектори на икономиката, са нараснали с 20,3% през първата половина на 2013 г. спрямо отчетеното годишно повишение от 20,6% за периода януари-май.

Ръстът на приходите от продажба на имоти пък се е забавил до 43,2% в сравнение с 52,8% за първото тримесечие.

Общата площ на парцелите, закупени от строители, е намаляла с 10,4%  през първите шест месеца на годишна база спрямо спад от 13,1% през първите пет месеца на годината.

Четиригодишната кампания на Китай да успокои цените на жилищата бе отчасти отслабена заради трескавата кампания на местните власти за продажба на земя с цел увеличаване на така необходимите им приходи.

През март правителството в Пекин обяви нов кръг от мерки в опит да охлади сектора, но те се оказаха по-малко строги от очакванията, а прилагането им на територията на страната до момента е доста неравномерно, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още