IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детройт - катастрофа, но и навременно предупреждение

Щедрите пенсионни разходи на общините могат да им изиграят лоша шега заради застаряващото население

10:11 | 22.07.13 г.
<p>
	Щедрите пенсионни разходи тежат на бюджетите на населени места като Детройт - със свити приходи, намаляващо население и все по-висок дял на пенсионерите спрямо активното население.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Щедрите пенсионни разходи тежат на бюджетите на населени места като Детройт - със свити приходи, намаляващо население и все по-висок дял на пенсионерите спрямо активното население. Снимка: Ройтерс

Много американски градове имат далеч по-добри икономически изгледи от Детройт, но фалитът на града миналата седмица все пак трябва да им послужи като предупредителен сигнал на фона на нарастващите пенсионни разходи, пише Ройтерс.

През последните десетилетия много общини предоставяха на работниците си щедри пенсионни и здравни осигуровки, често съпроводени с повишения на заплатите. Това обаче натовари бюджетите им, пострадали и от загубата на приходи от имотни и други данъци по време на финансовата криза.

По-специално градове като Чикаго и Санта Фе, Ню Мексико, имат тревожно високи пенсионни разходи спрямо приходите им, предупреждават анализатори и инвеститори.

Фалитът на Детройт има дълга предистория и е резултат от неправилното финансово управление и уникалния спад на населението на града, предизвикано от загубата на работни места в автомобилната и други индустрии, както и от масовия отлив на жители към съседни райони заради нарастващата престъпност.

В момента броят на пенсионерите в Дретройт е два пъти по-голям от активното население. При толкова много пенсионери и намаляващо население градът е в ситуация, която през идните години може да сполети и други градове.

Според Джак Ейблин от BMO Private Bank в Чикаго случилото се с Детройт може да послужи за прецедент и да ускори тенденцията някои щати да започнат да оттеглят подкрепата си за градове на своята територия. Експертът прогнозира още фалити, макар и не с мащаба на Детройт.

Ричард Каркин от HJ Sims пък твърди, че нежеланието на щата Мичиган да окаже финансова подкрепа на Детройт може би е началото на нова тенденция.

Общинските фалити в миналото се дължаха основно на проблеми, свързани със специфичните особености на отделните райони - скъпи благоустройствени проекти, не успели да донесат очакваните приходи, лоши споразумения с компании и други. Пенсионните разходи обаче са проблем, който засяга цялата страна на фона на застаряването на населението.

Договорите на държавните служители обикновено са защитени от закона срещу евентуални опити за съкращаване на разходите. В Чикаго например има закон, който задължава града да отделя повече средства за пенсионни плащания. Санта Фе, Ню Мексико, пък има нетни пенсионни задължения, които шесткратно надхвърлят оперативните приходи на града.

Фалитът е опция, когато преговорите с кредиторите и синдикатите за намаляване на задълженията и разходите са неуспешни. Фалитите обаче са скъпи и не се случват лесно. Например Джеферсън Каунти, Алабама, подаде заявление за защита от кредитори през ноември 2011 г. и едва през юни успя да представи план за изход, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още