IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ЕС ще използват една и съща дефиниция за "лошите" кредити

Хармонизацията ще позволи сравнения между държавите от ЕС

12:08 | 19.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Банките в ЕС ще използват една и съща дефиниция за "лошите" кредити

Банките от Европейския съюз (ЕС) ще трябва да използват една и съща дефиниция за „лоши“ кредити в предстоящия преглед на кредитните им портфейли, предаде Ройтерс, като се позовава на анонимен източник от регулаторните органи.

Това ще затрудни финансовите институции да прикрият състоянието на балансите си зад местните правила, коментира информационната агенция.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се надява да започне работа по прегледа на качеството на активите на най-големите банки в еврозоната по-късно тази година. Инспекцията ще оценява дали финансовите институции са отделили достатъчно провизии срещу кредитите, които има риск да не бъдат изплатени.

Националните надзорни органи в държавите от ЕС извън еврозоната също ще трябва да направят подобен преглед. Инспекцията ще бъде координирана от паневропейския регулатор и ще се фокусира върху проблемните категории кредити за всяка страна.

Ключов момент от проверката ще бъде хармонизирането на начина, по който банките в еврообщността категоризират кредитите. Националните регулатори определят по различен начин просрочените и необслужваните кредити, което затруднява сравненията между държавите, отбелязва информационната агенция.

Наскоро европейският регулатор проведе консултация във връзка с единна дефиниция за просрочените и необслужваните кредити в ЕС. Вероятно тя ще бъде изгладена до септември, така че да може да бъде използвана при предстоящия преглед.

Говорител на ЕЦБ коментира, че засега няма окончателно решение във връзка с начина, по който се определят необслужваните кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Германските банки имат само 3% капитал, френските- 4%! Затова беше таза патаклама за "спасяването" на Гърция- падне ли Гърция...играта свършва!Спасението е едно едниствено- ликвидиране (опрощаване) на дълговете, и рестарт на чисто! Няма друг практически изход....всичко друго е просто отлагане във времето на агонията!Кога ще проумеят всички, че живота на кредит, и самата лихва- УБИВАТ в дългосрочен план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Скоро целия ЕС ще един голям Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още