IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните къщи в Женева започват да падат

За 13 години цените на къщите в Женева се увеличиха почти двойно

09:35 | 28.08.13 г. 1
Цените на луксозните къщи в Женева започват да падат

Брокерът на недвижими имоти Александър Кох де Гурейнд изпраща неприятно съобщение на свой клиент през юни: офертната цена от 39,5 млн. швейцарски франка (43 млн. долара) за вилата му с осем спални на брега на Женевското езеро е твърде висока, пише Bloomberg.

Къщата с площ 800 кв. м с пристанище за яхта, изба за вино и специални постройки за кучета е на пазара от 9 месеца. Продавачът приема съвета на брокера си и през декември имението е продадено за 31,5 млн. франка.

Според Кох де Гурейнд къщата е можело да се продаде на по-високата цена преди две години, но тези времена са отминали и в момента продавачите стават все по-реалистично настроени.

Цените на луксозните жилища в Женева, които са сред най-високите в Швейцария, вървят надолу, след като купувачите бяха подплашени от предложенията да се премахнат данъчните облекчения за чуждестранните милионери. Същевременно броят на международните компании и физически лица, които се местят в града, забавя темповете на растеж.

Цените на къщите в Женева, които струват над 6 млн. франка, са паднали с 25% през последните 12 месеца, твърди Себастиен Рьонер, брокер от Barnes International Luxury Real Estate.

При средните цени на жилищата като цяло е налице спад с 1% до 2,6 млн. франка през първата половина на 2013 г. след рекорда, отчетен през 2011 г., показват изчисления на West & Partner AG - консултантска компания за имоти с представителство в Женева и Цюрих.

През предходните 13 години цените на къщите в Женева се увеличиха почти двойно, докато в останалата част на Швейцария ръстът е с малко над 50%.

Ниските данъци, политическата стабилност и качеството на живота в Женева, която е на по-малко от час с кола от ски курорите Шамони и Вербие, до момента са привлекли над 900 международни компании, включително Procter & Gamble Co., Gunvor SA и хедж фонд мениджъри като Brevan Howed и BlueCrest Capital Management LLP.

През 2009 г. Динара Кулибаева, втората дъщеря на казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, и милиардерът, притежаващ Halyk Savings Bank, си купиха къща в женевското предградие Аниер за рекордните 74,7 млн. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Мамка му, от всякъде тесли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още