IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Hilton - обратен път към блясъка и славата

Собственикът на веригата - Blackstone, е удвоил инвестициите си в компанията

13:52 | 21.11.13 г.
IPO-то на Hilton - обратен път към блясъка и славата

Хотелиерът Конрад Хилтън купува Waldorf Astoria в Манхатън през 1949 г., като определя хотелa като "най-великияот всички". Бившият най-голям и най-висок хотел в света на "Парк Авеню" е символ на блясъкa на джаз епохата в Ню Йорк, пише Financial Times.

Десетилетия по-късно обаче емблематичната сграда, прочула се като място, в което са отсядали гангстерът Бъгси Сийгъл и актрисата Мерилин Монро, е загубил блясъка си подобно на компанията си майка.

В едно от най-големите изкупувания на всички времена Blackstone Group придоби Hilton Hotels през 2007 г. за 26 млрд. долара, включително дългове. Целта бе на бранда да се вдъхне нов живот, а част от задачата на компанията за частен капитал бе да възвърне някогашното величие на Waldorf Astoria.

Сега, след шест години в ръцете на Blackstone, фирмата, която вече се нарича Hilton Worldwide, е на път да стане публична след няколко седмици. Публичното предлагане за най-малко 1,25 млрд. долара ще е най-голямото за американска хотелска компания и ще приближи Blackstone към целта да реализира печалби от най-голямата си единична инвестиция.

Запознати с делата на Blackstone твърдят, че компанията е удвоила първоначалната си инветиция от 6 млрд. долара от фондовете си за имоти и частен капитал. В момента Hilton се оценява на около 30 млрд. долара.

Базираният във Вирджиния оператор на хотели все още не е разкрил колко акции ще предложи и на каква цена. Въпреки че за момента Blackstone ще задържи дела си, тя е в процес на създаване на механизъм за постепенно му разпродаване. Междувременно приходите ще бъдат влагани в изплащането на нетните дългове на Hilton, възлизащи на 13 млрд. долара.

За шестте месеца до юни Hilton отчете печалба от 189 млн. долара при общи приходи за 4,6 млрд. долара спрямо съответно печалба от 260 млн. долара и приходи от 3,9 млрд. долара за същия период на 2007 г. Евентуално успешно публично предлагане би било крайъгълен камък за Blackstone, която придоби акциите на Hilton с 40% премия и бе критикувана, че е натоварила веригата с дългове за около 20 млрд. долара в момент, в който финансовата криза настъпваше.

В средата на 2009 г. Blackstone отписа стойността на инвестицията си почти наполовина, след като туристическият сектор се срина, а цените на имотите потънаха. Оттогава обаче ситуацията се подобри. Blackstone спечели от ръста на акциите на хотелите, както и от раздвижването на цените на стаите, нивата на заетост и бизнес пътуванията.

На повърхността изглежда, че стратегията на Blackstone "купувай-поправяй-продавай" е успешна до известна степен. Компанията назначи за изпълнителен директор опитния хотелиер Крис Насета, престурктурира дълга, ремонтира имотите и агресивно съкрати разходите. Според броя на стаите тя в момента е най-голямата в света. Hilton има 4 041 хотела, курорти и имоти за временно ползване в 90 държави, както и Waldorf Astoria, Doubletree, Homewood Suites и Hampton Inn.

Успехът на първичното публично предлагане на Hilton сред инвеститорите ще зависи от три неща: името на марката, портфейла от хотели и начина, по който компанията се ръководи от Крис Насета, твърди Бьорн Хансон от Университета в Ню Йорк.

Когато Насета се присъедини към Hilton през 2007 г. той се закани да създаде единна визия за фирмата, която бе силно фрагментирана. Той взе някои дръзки решения, включително да премести централата от Калифорния във Вирджиния, където достъпът до висококвалифицирани служители е по-добър. Той е уважавана фигура и е харесван от колегите си, твърдят запознати източници. Те допълват, че благодарение на него марката е успяла да оцелее в тежките години след финансовата криза и да се възползва максимално от съживяването в сектора на пътуванията.

През 2012 г. Насета е получил възнаграждение в размер на 2,04 млн. долара, включително базова заплата от 850 000 долара и паричен бонус от 1,08 млн. долара. Сред останалите бонуси, които са на негово разположение, са 11 277 долара за лично използване на фирмения самолет и 40 962 долара под формата на поемани от работодателя разходи за отсядане в хотелите на Hilton по време на лични пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още