IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hilton готви IPO за 1,25 млрд. долара

Засега компанията не разкрива колко акции ще бъдат предложени и на каква цена

10:36 | 13.09.13 г.
Hilton готви IPO за 1,25 млрд. долара

Операторът на хотели Hilton Worldwide Holdings Inc., който е собственост на Blackstone Group LP, е подал заявление за първично публично предлагане (IPO) за 1,25 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Най-голямата верига хотели в света планира да използва приходите от IPO-то за погасяване на дългове.

Blackstone, която е най-големият мениджър на алтернативни активи в света, ще притежава мажоритарен дял от акциите с право на глас на Hilton след борсовия дебют.

IPO-то е най-голямото до момента за компания от бранша. Моментът, в който се провежда, съвпада с периода на ръст на приходите на хотелите, което на свой ред доведе до рекордни нива на акциите им на пазара.

От Hilton не разкриват засега колко акции ще бъдат предложени и на каква цена. Според източници, запознати с плановете на Blackstone, веригата може да бъде оценена на около 30 млрд. долара.

Веригата е създадена през 1919 г. от Конрад Хилтън, който тогава купува първия си хотел в Сиско, Тексас. Днес компанията, ръководена от главния изпълнителен директор Кристофър Насета, управлява множество марки, включително Waldorf Astoria, DoubleTree, Homewood Suites и Hampton Inn.

Нетната печалба на Hilton, която притежава, управлява и има договори за франчайзинг за над 4 хил. имота по целия свят, е нараснала с 39% до 352 млн. долара през 2012 г. на годишна база при общи приходи за 9,3 млрд. долара. За последните шест години броят на стаите, които предлага веригата, се е увеличил със 170 хил., или с 34%.

Вижте още във видеото на Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още