IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се борсов дебют на Hilton

Собственикът на хотелиерската компания - Blackstone, ще се възползва от нарастващите цени на акциите

13:27 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Подготвя се борсов дебют на Hilton

След като наскоро Blackstone обяви първично публично предлагане на поделението си за молове Brixmor Property Group - вторият по големина собственик на търговски центрове в САЩ, компанията вече планира IPO и на Hilton Worldwide, която придоби през 2007 г., съобщава New York Times, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Компанията е наела четири банки, които да подготвят дебюта на Hilton на борсата - Deutsche Bank, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch и Morgan Stanley.

Вероятно самото IPO ще се състои през първата половина на следващата година, според един от източниците на изданието. Говорител на компанията е отказал да коментира информацията.

Компаниите за частен капитал в последно време демонстрират желание да продават бизнеси, за да се възползват от нарастващите цени на акциите. Това се отразява благотворно и на финансовите им резултати, отбелязва изданието.

Оценките на активите са толкова високи, че някои от инвестиционните компании предпочетоха да забавят темповете на основния им бизнес – изкупуване на активи, за сметка на продажбите на съществуващите им портфейли.

Blackstone е сред най-големите продавачи. Само през второто тримесечие компанията обяви IPO на SeaWorld Entertainment и пусна на пазара допълнителни акции на няколко свои компании. Освен това инвестиционният гигант готви борсов дебют и за по-малката хотелска верига La Quinta.

Hilton е една от най-големите инвестиции на Blackstone и най-голямата сделка за хотелиерска компания изобщо. Бизнесът с хотели обаче пострада заради кризата.

Blackstone все пак успя да постигне споразумение за намаляването на дълга на компанията с няколко милиарда долара. Оттогава Hilton процъфтява, особено на фона на възстановяващия се от кризата туристически бизнес.

Друг стимул на инвестиционната компания да извади Hilton на борсата е доброто представяне на публично търгуваните хотелиерски компании, сред които са Starwood Hotels & Resorts Worldwide и Hyatt Hotels. Акциите и на двете групи поскъпнаха с над 15 на сто от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още