IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как промяната в паричната политика на Фед ще се отрази на жилищния пазар в САЩ?

Може да се очаква ръст на лихвите по ипотеките

15:07 | 20.12.13 г.
Как промяната в паричната политика на Фед ще се отрази на жилищния пазар в САЩ?

След като Федералният резерв на САЩ реши да съкрати програмата си за изкупуване на облигации с 10 милиарда долара, сега анализатори обсъждат доколко този ход ще засегне купувачите на жилища, предаде онлайн изданието World Property Channel.

От септември 2012 г. правителството изкупува облигации за по 85 млрд. долара месечно в опит да понижи дългосрочните лихви след финансовата криза.

Съкращението на програмата е началото на постепенното й прекратяване. Паричната политика на Фед обаче даде тласък на жилищния пазар и ипотечните лихви достигнаха исторически ниски нива през последните няколко години.

През май, когато за първи път се заговори за възможността за постепенното спиране на програмата, лихвите започнаха да се повишават, като за 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва те нараснаха от 3,88% до 4,38%.

Анализатори предупреждават, че решението на правителството да сложи край на програмата може да предизвика застой във възстановяванеето на жилищния пазар.

"Трябва да сме подготвени за повишение на лихвите. Не драматично, но те ще нараснат", твърди Дейвид Джой от Ameriprise Financial, цитиран от Fox Business. "Така че ако ще теглите ипотека, ще купувате кола или ще вземате нова кредитна карта, можете да очаквате по-високи лихви".

Според шефа на Федералния резерв Бен Бърнанке обаче централната банка на САЩ се ангажира да поддържа основната краткосрочна лихва на нива, близки до нулата, както и да следи внимателно инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още