IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацията в Гърция изостава от поставените цели

Сметната палата блокира продажбата на активи, включително и на имоти, на две държавни предприятия

14:38 | 09.01.14 г.
Приватизацията в Гърция изостава от поставените цели

Гръцката Сметна палата блокира продажбата на 28 държавни актива, включително и имоти, на две базирани в Атина компании, обяви местната Агенция за приватизация, цитирана от Ройтерс.

Това означава, че страната няма да успее да изпълни целта си за приходи от приватизация на стойност 1,3 млрд. евро през 2013 г., посочва агенцията.

Продажбата на държавни активи е едно от главните условия по спасителния пакет от 240 млрд. евро, който международните кредитори отпуснаха на южната ни съседка. Опитите за приватизация в страната обаче до момента се сблъскаха с няколко сериозни проблема и властите вече на два пъти понижиха прогнозите си за приходите от приватизация за 2013 г. основно поради липсата на обвързващи оферти за държавната газова компания DEPA.

От приватизационната агенция обявиха, че ще обжалват решението за блокирането на раздържавяването на 28-те актива, от които Атина очакваше да получи 261 млн. евро. Забавянето означава, че общите приватизационни приходи на Гърция за миналата година ще бъдат на стойност 960 млн. евро.

През октомври за предпочитани кандидат-купувачи бяха избрани Eurobank Properties и фирмата за недвижими имоти Ethniki Pangaia. И двете компании напоследък привлякоха чуждестранни инвестиции за стотици милиони евро, съответно от канадския инвеститор Fairfax Financial Holdings и от фирмата за частен капитал Invel Real Estate.

От 2011 г. насам Атина е подписала приватизационни сделки за 3,8 млрд. евро, набирайки 2,6 млрд. евро в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още