IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank продължава да се "прочиства" от лошите кредити за сектора на имотите

Банката продаде проблемни кредити за имоти в Испания за близо 1 млрд. долара

17:59 | 07.02.14 г.
Commerzbank продължава да се "прочиства" от лошите кредити за сектора на имотите

Commerzbank е продала проблемни заеми за сектора на имотите в Испания за близо 1 млрд. долара като част от усилията си да прочисти баланса си и да освободи капитал преди стрес тестовете на европейските банки, предаде Ройтерс.

Вторият по големина кредитор в Германия обяви, че е пласирал портфейл от проблемни испански ипотеки на стойност 710 млн. евро (961 млн. долара) на международни инвеститори.

Сделката е изключителен важен елемент от плана за преструктуриране на Commerzbank, след като банката получи държавна помощ от 18 млрд. евро заради  финансовата криза.

Със сделката стойността на рисковопретеглените активи на банката е намаляла с 600 млн. евро.

От началото на 2013 г. насам банката е свила наполовина броя на “лошите” заеми в портфейла си от испански бизнес имоти.

През 2012 г. Commerzbank реши да разпусне ипотечното си поделение Hypothekenbank Frankfurt International, известно като Eurohypo. За да ускори процеса и да се подготви  за преглед на качеството на активите и стрес теста от европейските банкови регулаторни органи, банката се зае с разпродажбата на по-големите си портфейли.

През юли тя продаде заеми за сектора на имотите във Великобритания за 5 млрд. евро на американския си конкурент Wells Fargo и компанията за частен капитал Lone Star Funds. Освен това банката е наела Lazard, за да продаде друг портфейл от испански ипотеки - редовно обслужвани заеми за 3,3 млрд. евро и лоши заеми за около 1 млрд. евро, според запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още