IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само по-високите лихви ще охладят пазара на имоти в Швейцария

Увеличаването на капиталовите буфери е второстепенна мярка, която ще засегне кредитната политика само на няколко банки, според банкер

10:08 | 10.03.14 г.
Само по-високите лихви ще охладят пазара на имоти в Швейцария

Единственият сигурен начин за "охлаждане" на пазара на имоти в Швейцария е повишение на лихвите, коментира главният изпълнителен директор на Raiffeisen Switzerland Пиерин Винченц в интервю за швейцарския вестник Finanz und Wirtschaft, цитарано от Ройтерс.

Правителството на алпийската страна, чрез централната банка, вече принуди кредиторите да поддържат по-висок капиталов буфер срещу ипотеките, които те държат, тъй като рекордно ниските лихви предизвикаха рязък ръст на цените на имотите и на кредитирането през последните години.

Централната банка на Швейцария обяви, че търси алтернативни мерки за затягане на пазара на имоти и на кредитирането, ако увеличаването на капиталовите буфери не проработи.

Институцията поддържа лихвите ниски заради опитите за овладяване на обменния курс на швейцарския франк на валутните пазари заради наплива от инвеститори, които смятат швейцарската валута за сигурно убежище.

„Единствената работеща мярка, която швейцарската централна банка може да предприеме, е да повиши лихвите. Увеличаването на контрацикличния капиталов буфер е второстепенна мярка“, посочва Винченц.

Банката, която управлява Винченц, държи 16% от пазара на ипотеки в Швейцария. Според него все още е рано да се съди за успеха на по-високия капиталов буфер, но мярката по-скоро би засегнала кредитната политика само на няколко банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още