IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Швейцария показва признаци на забавяне

Темповете на ръст в някои пазарни сегменти се забавят, отчита централната банка

12:15 | 29.07.14 г.
Пазарът на имоти в Швейцария показва признаци на забавяне

Цените на жилищата в Швейцария продължават да нарастват, макар че вече се виждат признаци на забавяне в някои пазарни сегменти, сочат данните на централната банка на страната, цитирани от онлайн изданието globalpropertyguide.com.

За първото полугодие цените на апартаментите, които се обитават от собствениците им, са се повишили с 1,5% на годишна база, а на еднофамилните къщи – с 0,5%. Цените на апартаментите, отдавани под наем, са нараснали с 3,4% за старите сгради и с 1,5% за новите сгради.

Основен двигател на увеличението на цените на жилищата в Швейцария е засиленият интерес към жилищния пазар от нарастващия поток имигранти, а и на швейцарски граждани. Много швейцарци решиха да върнат парите си в страната заради стабилната икономика и жилищен пазар на фона на глобалната криза, пише изданието.

Лихвите по ипотеките в алпийската държава освен това са на рекордно ниско равнище заради паричната политика на Централната банка, която се опитва да се противопостави на силния швейцарски франк.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Северозападна Швейцария. Следват южните, източните и централните райони на страната. Същевременно се наблюдава спад на цените в районите с най-скъпи жилища – Цюрих, Женевското езеро, Берн и Западна Швейцария.

Централната банка на страната, както и UBS – най-голямата швейцарска банка, нееднократно изразяват опасенията си от балон на пазара на имоти. Индексът на UBS, който изчислява вероятността от балон, е скочил със 7% към края на първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. На тримесечна база обаче се наблюдава известно отстъпление, които предстои да видим дали ще се материализира в по-силен спад.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиката на Швейцария ще се разшири с 2% през тази година, въпреки забавянето на растежа в Европейския съюз (ЕС) – основният търговски партньор на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още