IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат се признаци за възстановяване на пазара на имоти в Кипър

Продажбите на имоти в страната продължават да растат на фона на по-ниските цени

11:41 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Отчитат се признаци за възстановяване на пазара на имоти в Кипър

Забелязват се признаци на възстановяване на пазара на имоти в Кипър, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Все повече купувачи са привлечени от по-достъпните цени на имотите на средиземноморския остров, след като цените на къщите и апартаментите се понижиха със съответно 1,4% и 2,6% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на предходната година.

Според имотния регистър в Кипър сделките, регистрирани през май, са със 157 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Сделките с чужденци отбелязват ръст от 115 на сто, сочат данните.

През първите пет месеца на 2014 г. продажбите в Кипър са се увеличили с 20 на сто на годишна база. Най-силен ръст е отчетен във Фамагуста – 53%, Никозия – 51%, Ларнака – 10%. В Пафос обаче продажбите са намалели с 12 на сто.

През юни беше отбелязана голяма крачка за пазара на имоти в страната, тъй като Лимасол Марина най-накрая отвори врати. Скъпият проект, който приключи въпреки икономическата турбулентност от последните години, бе приветстван като успех от агенциите за имоти, които се надяват, че той ще укрепи доверието в пазара.

"Има оптимизъм за пълното възстановяване на сектора на недвижимите имоти в Кипър",  коментират от Vilanos Properties. Очакванията са, че подобрената достъпност ще започне отново да привлича голям брой чужди, а и местни инвеститори.

"В идните години заради стимулите, предоставени от правителството, относно разрешителните за постоянно пребиваване или за издаване на паспорти на граждани на страни извън ЕС заради покупки на имоти или инвестиции, както и големите проекти в градските зони, се очаква да се увеличи търсенето на недвижими имоти и инвестициите на пазара на офиси, жилища и други съоръжения”, допълват от агенцията.

Според някои посредници на пазара, продажбите на жилища в Кипър продължават да се увеличават и през юни и юли, като през летните месеци вътрешният пазар е по-активен, отколкото чужденците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още