IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на новите жилища в Китай се разпространява в повече градове

Въпреки че много местни правителства облекчиха рестрикциите за покупка на жилища, затегнатите изисквания за кредитиране ограничават достъпа до финансиране

08:51 | 18.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Спадът на цените на новите жилища в Китай се разпространява в повече градове

Цените на новите жилища в Китай през август са се понижили в 68 от 70-те града, наблюдавани от централното правителство за целите на статистиката, съобщава Bloomberg.

В основата на спада са затегнатите изисквания за кредитиране. Въпреки че много местни правителства облекчиха рестрикциите за покупка на жилища, достъпът за финансиране остава основната пречка пред засилването на търсенето.

Спадове на цените на новите жилища са отчетени дори в Пекин и Шанхай, сочат данните на китайската национална статистика. Намалението в двата водещи града за месеца е съответно 0,9% и 1,1%. В Ханджоу месечното понижение през август достига 2%. Същевременно цените на новите жилища в Уънджоу са останали без промяна, а само в Сиамен са се повишили с 0,2%.

Броят на градовете, в които е регистрирано месечно намаление на цените през август, е най-голям от януари 2011 г. насам, когато статистическият институт промени методологията за събиране на данните. На годишна база понижение е отчетено в общо 19 града, като най-силно е то в Ханджоу – с 5,4%.

Данните на частните фирми, действащи в сектора на имотите, също показват, че пазарът се забавя. Според SouFun Holdings Ltd. - най-големият китайски сайт за имоти, който наблюдава 100 града, средната цена на новите жилища се е понижила с почти 0,6% през август спрямо юли.

Заради забавянето на икономиката на Китай продажбите на жилища в страната са се свили с 11 на сто през първите осем месеца на годината на фона на политиката на банките по отношение на ипотечното кредитиране с цел избягването на рисковете от неизпълнение на задълженията.

Същевременно общо 37 от 46-те градове, които наложиха ограничения на пазара на имоти, за да го предпазят от спукването на балон, през тази година облекчиха рестрикциите на фона на чувствително забавящите се продажби.

Според някои анализатори има още пространство за намаление на цените на жилищата в Китай, тъй като Пекин не е отменил ограничителните мерки за пазара на централно ниво.

Ситуацията в сектора на имотите обаче застрашава сериозно китайската икономика и повечето анализатори очакват централната власт да вземе решение за облекчаване на рестрикциите в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още