IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и властите в Лондон застават срещу трансформацията на офиси в жилища

Непредвидената загуба на офис пространства в ключови райони ще доведе до проблеми

10:58 | 12.10.14 г.
Бизнесът и властите в Лондон застават срещу трансформацията на офиси в жилища

Кметът на Лондон Борис Джонсън обедини усилия с бизнес лобита и имотната индустрия, за да докаже, че реформите на правителството в сферата на планирането заплашват бъдещето на града, пише FT.

Миналата година предприемачите бяха улеснени да трансформират празни офиси в жилища в цяла Англия с аргумента, че така по-лесно ще се вкарат в употреба цели празни сгради на фона на недостига на жилища в страната.

Инвеститори обаче са започнали да трансформират и заети сгради, като са извели от тях работещи фирми, предупреждават от Асоциацията за местно самоуправление. Донякъде делът на празните офиси във Великобритания се свива и заради тази практика, посочват от Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

Правителството планира да премахне изключенията от това правило, които през миналата година запази в основните бизнес райони на британската столица – Сити, Уестминстър, Канари Уорф, Роял Докс и други. Това разтревожи бизнеса в града, както и местната власт.

Ако това изключение не бъде запазено, има реална заплаха за жизненоважни за икономиката на града бизнес локации. Бизнесът предупреждава, че непредвидената загуба на офис пространства в тези райони значително ще отслаби позициите им, а и ще изкриви цените.

Бизнесът и Борис Джонсън настояват да се дадат правомощия на местните власти да определят сами кои сгради са важни за бизнес общностите, така че да не се заплаши и растежа на високотехнологичния сектор в Източен Лондон.

“Достъпните работни пространства са също толкова важни, колкото и достъпните жилища в създаването на устойчива и балансирана икономика”, подчертава кметът на Лондон и други експерти в специално изявление.

Недостигът на жилища на Острова е най-видим в Лондон, заради което цените на жилищата в града скочиха в пъти по-бързо в сравнение с цените в национален мащаб. Според Nationwide средната цена на имот в британската столица е повече от девет пъти над средногодишния доход на купувача на първи дом, което е рекордно високо равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още