IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонският небостъргач "Корнишона" намери нов собственик

Safra Group на бразилския милиардер Джоузеф Сафра придобива сградата, според FT цената е 726 млн. паунда

09:15 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата се превърна в истински символ на Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата се превърна в истински символ на Лондон. Снимка: Ройтерс

Емблематичният за Лондон небостъргач Gherkin (Корнишона - бел. ред.) има нов собственик. Компанията Safra Group на бразилския милиардер Джоузеф Сафра заяви, че е придобила сградата, без да назовава цена. Според Financial Times обаче става дума за 726 млн. паунда (925 млн. евро). Първоначално исканата цена за Gherkin при принудителната продажба бе 650 млн. паунда.

Високата 180 метра сграда е проектирана от известния архитект Норман Фостър.

През 2007 г. тогавашният собственик - швейцарският презастраховател Swiss Re, продава 41-етажния небостъргач срещу 600 млн. лири на германската IVG Immobilien,  както и на компанията за дялов капитал Evans Randall. Собствениците притежаваха по 50% дял в небостъргача. 

IVG реши да деноминира своя дял от кредита в швейцарски франкове, но не хеджира валутния риск, посочва FT. От 2007 г. швейцарската валута поскъпна с 63% срещу паунда. В резултат още през 2009 г. съотношението на заема спрямо стойността на сградата премина ключовото ниво от 67%, а към момента надхвърля 90%. IVG и Evans Randall претърпяха щети и заради срива на пазара на имоти във Великобритания. Заради проблемите по време на финансовата криза оценката на Gherkin се стопи до 480 млн. паунда. A по време на кризата германците изпаднаха в допълнителни затруднения и много трудно успяваха да изплащат кредитите си към банките кредитори.

Впоследствие кредиторите на собственика IVG Immobilien изгубиха търпение и поискаха да бъде разпродадено имущество, за да може компанията да покрие дълговете си. IVG се споразумя с кредиторите си и започна процедурата по несъстоятелност.  

Самите кредитори избраха Deloitte LLP да поеме контрола над сградата и да осъществи продажбата, а посредници по сделката бяха компаниите за имоти Savills и Deloitte Real Estate. 

Стивън Даун от Savills коментира, че Gherkin e „емблематична сграда, разпознавана в глобален мащаб“. Продавачите на небостъргача се уповаваха и на силния пазар на бизнес имоти в Лондон. Към града се насочват инвеститори от целия свят заради имиджа му на сигурно убежище за капиталите. Стабилното икономическо възстановяване на британската икономика също подкрепи пазара на бизнес имоти. През последните месеци се отчита постоянно засилване на интереса към наем на нови офиси. Същевременно предлагането на първокласни офис площи е на най-ниско ниво от 2007 г., а това е възможност за потенциален ръст на наемите, включително и в Gherkin.

Сградата отвори врати преди 10 години и е напълно отдадена под наем. С времето тя се превърна в истински символ на лондонския финансов квартал, не на последно място и заради някои известни филми, които са снимани тук.

Safra възнамерява „да направи небостъргача“ още по-атрактивен, като от това ще спечелят и обитателите ѝ, пояснява бразилската компания. По нейни данни Safra Group управлява над 200 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още