IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите семейства се завръщат на жилищния пазар в САЩ

Очаква се домакинствата да се насочат към покупката на жилище в централните щати

18:16 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Младите ще са основният фактор в подобряването на пазара на жилища в САЩ в следващите години. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Младите ще са основният фактор в подобряването на пазара на жилища в САЩ в следващите години. Снимка: архив, Ройтерс

Купувачите на първо жилище ще се завърнат на имотния пазар в САЩ през 2015 г. Това е записано в прогнозата на Realtor.com за следващата година, цитирана от World property journal. Очакванията са това да се случи сега, след няколко години на стагнация при покупките, предимно от страна на младите хора.

Остатъчните финансови ефекти от рецесията като загубата на работни места и последвалата висока безработица възпират хиляди млади хора от желанието им да купят дом. Желаещите да направят тази инвестиция обаче ще се завърнат през 2015 г. Тогава увеличаването на възможностите за работа ще окуражи по-младите купувачи да обмислят покупката на жилище. Това допълнително ще подобри още повече възстановяването на жилищния пазар в САЩ, обяснява Джонатан Смоук, главен икономист в Realtor.com. Ако достъпът до кредитиране се подобри, може да видим значително по-голям брой млади хора на пазара, пояснява той.

Заради високата зависимост от финансовите възможности тези дейности се очаква да бъдат насочени основно към райони с по-голяма достъпност за хората като Средния Запад и южните щати, коментират анализаторите.

Според експертите хората, родени след 80-те години на 20 век, които създават семейства, са се увеличили през 2014 г. Тази тенденция се очаква да продължи и през следващата година. Домакинствата на тези млади хора  ще се увеличат значително, като причината за това е ръстът на икономиката. Очакванията са тези млади хора да оформят близо две трети от жилищния пазар в следващите пет години. Като цяло създаването на нови 2,5 млн. работни места и увеличаването на младите семейства ще са двата основни фактора за ръста в покупките на нови жилища.

Освен този сегмент се очаква и с 8 на сто да се увеличат продажбите на съществуващите имоти. Причината е, че повече купувачи ще настъпят към имотния пазар, мотивирани от убеждението, че наемите и цените на жилищата ще продължат да се покачват занапред. Хората на средна възраст, преди пенсиониране, ще бъдат основният двигател на пазара през следващата година. В същото време хората, родени след 80-те години, ще съставляват 65% от купувачите на първо жилище догодина.  

В същото време цените на жилищата ще се покачат догодина с 4-5% заради по-голямото търсене. Лихвите по ипотечните заеми ще достигнат 5% след средата на следващата година, след като Федералният резерв увеличи лихвата с поне 50 базисни точки преди края на годината. Това увеличение на лихвите ще накара желаещите да закупят първия си дом да се насочат към места, където това ще им бъде по-лесно за изплащане.

Достъпността на жилищата ще се понижи с 5-10% през 2015 г. заради поскъпването на имотите и растящите ипотечни лихви, прогнозират още от Realtor. Този проблем ще бъде компенсиран до известна степен с очакваното увеличение на възнагражденията, обясняват авторите на изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още