IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в Абу Даби се вдигат и заради разширяването на петролната индустрия

Все повече здравни специалисти и учители отиват да работят там заради разрастващата се нефтена индустрия

17:01 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	През последните десетилетия Абу Даби непрекъснато се разраства. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

През последните десетилетия Абу Даби непрекъснато се разраства. Снимка: архив, Ройтерс

Намеренията за развиване на нефтената индустрия в Обединените арабски емирства действа стимулиращо и на много други сектори от икономиката на страната. Нуждата от повече работници се отразява директно и върху търсенето на жилища под наем, като по този начин се осигурява и дългосрочна стабилност на жилищния пазар в емирството. Това обясняват консултантите по недвижими имотои Cluttons в своя доклад за жилищния пазар в Абу Даби, цитирани от World Property Journal.

В него е записано, че силната икономика на емирството остава основната причина и за търсенето на жилища. Икономиката на ОАЕ в момента показва значителни признаци на промяна с ускорено развитие на здравеопазването и образованието например.

Така например клиниката "Кливланд", която се очаква да бъде отворена през следващата година, вече събра над 3000 здравни специалисти през тази година. Повечето от тях са новодошли в столицата и директно допринесоха за пазара на имоти под наем, като заеха част от свободните апартаменти в столицата.

Така в момента наемите в районите, в които чужди граждани могат да закупуват земя, са се покачили с 2,7% само за първите девет месеца на 2014 г. При средноголемите апартаменти в комплекса Al Reem Island, където има най-голямо търсене в момента, наемите дори са се увеличили за третото тримесечие с близо 6%.

Наемите на къщите пък са се вдигнали с 1,6 на сто през третото тримесечие, като общо за деветте месеца на годината увеличението е близо 19 процента.

Очаквано производството на нефт и неговите деривати спомага най-много за увеличаване на населението на Абу Даби, както и за създаването на нови работни места. В момента Обединените арабски емирства планират да увеличат производството си на петрол с близо 25% до около 3,5 млн. барела дневно през 2017 г. Това означава сериозни инвестиции, както и създаването на много нови работни места в столицата, обясняват в доклада си от Cluttons.

А с допълнителното увеличаване на добива на нефт ще се разширява и образователният сектор, като ще бъде нужно да се отворят нови училища, обяснява Стив Морган, главен изпълнителен директор на Cluttons за Близкия изток.

Липсата на достатъчно място в централната част на столицата обаче ще измести строителството на училища в покрайнините на града. Това от своя страна ще доведе до изграждане на нови жилищни квартали, за които до момента се смяташе, че са били в прекалено отдалечени зони, обяснява експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още