IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавят се продажбите на нови жилища в САЩ

Заявленията за получаване на ипотечен кредит са спаднали драстично през ноември

15:59 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Строителите не са повишавали цените, но интерес към покупката на жилища проявяват по-заможните купувачи. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Строителите не са повишавали цените, но интерес към покупката на жилища проявяват по-заможните купувачи. Снимка: архив, Ройтерс

Заявленията за получаване на ипотечен заем за покупка на новопостроен дом в САЩ са спаднали драстично през ноември. Това е сигурен сигнал за забавяне на продажбите при строителството, пише CNBC.

Обемът на заявленията се е понижил с 22% в сравнение с октомври, става ясно от данните на Асоциацията на ипотечните банкери (Mortgage Bankers Association). Промяната не включва сезонно изгладените данни, но в сравнение с молбите за ипотека за ноември 2013 г. те са с 11,9% по-малко. Обикновено продажбите на жилища се забавят през зимните месеци, но данните изглежда отразяват настроението на някои жилищни строители.

През последното тримесечие на годината няма такава неотложна нужда за покупка на дом, обяснява Ара Ховнаниън, главен изпълнителен директор на  K Hovnanian Homes. "Предвид нарастването на заетостта през 2014 г. очаквахме по-силно търсене на жилища от сегашното", обяснява той.

В момента основната част от новопостроените жилища в САЩ се закупуват с ипотечни заеми, а молбите за такива са добър индикатор за продажбите през месеца.

Продажбите на нови еднофамилни жилища на база сезонно изгладени данни са достигнали през ноември годишен темп от 401 000 единици. Това е намаление с 13% спрямо октомври.

В същото време средната цена на новопостроено жилище, продадено през първото тримесечие на тази година, се е покачила значително. Това се потвърждава и от данните за ипотеките - средното ниво на ипотечния кредит е достигнало 307 хил. долара през ноември, докато преди месец е било 300 хил. долара. Това е индикатор, че строителите имат по-голям успехи с продажбите на по-скъпи имоти.

В същото време кандидатите за покупка на първото си жилище изпитват все по-големи трудности да навлязат на този пазар, като те продължават да срещат трудности при получаването на заеми заради стриктните условия, обясни главният икономист на Асоциацията на ипотечните банкери Майкъл Фратантони.

Строителите казват, че не са повишили цените, а всъщност расте интересът към покупката на жилища от по-заможните купувачи, които искат и по-голям дом. От строителния бранш признават, че през 2013 г. са покачили цените, като на някои места дори са прекалили с това. От компанията Toll, която строи луксозни жилища със средна цена от 747 хил. долара не очакват да вдигат цените много през следващата година.

В момента покупателната способност на купувачите не е достатъчна, за да подобрим маржовете си, обяснява главният изпълнителен директор на Toll Дъглас Иърли - младши. Същото е валидно и за нелуксозните имоти, допълват и от K Hovnanian Homes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още