IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните правителства в Китай ще конвертират част от дълга си

Мярката ще облекчи дълговото бреме на местните правителства с около 45-50 млрд. юана годишно, изчисляват от Пекин

10:29 | 10.03.15 г.
Местните правителства в Китай ще конвертират част от дълга си

Централното правителство в Китай ще позволи на местните правителства да конвертират до 1 трлн. юана (160 млрд. долара) дълг в облигации с по-ниски лихви, за да облекчи дълговото им бреме, съобщава Ройтерс.

Местните дългове в страната се оценяват на около 3 трлн. долара. Местните власти масово финансираха инфраструктурни и други строителни проекти, особено след глобалната криза през 2008-2009 г., за да стимулират икономическия растеж.

Цените на облигациите реагираха на новината, като междубанковите лихви рязко скочиха.

“Лихвите по правителствения дълг са обикновено по-ниски. Мярката ще облекчи дълговото бреме на местните правителства с около 45-50 млрд. юана годишно”, коментират от китайското централно министерство на финансите.

“Това ще облекчи в известен смисъл натиска върху регионалните финанси и ще осигури част от необходимия им капитал за други разходи”, допълват от министерството в свое становище.

Бюджетите на местните власти в Китай са под напрежение през последната година, защото небанковите институции, на които те основно разчитаха напоследък, за да запълват бюджетните си дупки, попаднаха под удара на регулаторите именно заради нарастващите дългове на регионалните правителства.

Заради недостига на финансиране в неделя губернаторът на провинцията Шъндун коментира, че може да се наложи да продава активи, за да си покрива разходите по лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още