IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг се готви да посегне на зелените територии

Правителството търси варианти да осъществи мащабните си планове за строителство на достъпни субсидирани жилища

15:27 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Хонконг се готви да посегне на зелените територии

В Хонконг се поде дебат дали мегаполисът да не пожертва част от зелените си пространства, за да може правителството да осъществи амбициозния си план за осигуряването на повече достъпни жилища, пише The Wall Street Journal.

Високите цени на имотите и условията на живот в миниатюрните апартаменти отдавна са в центъра на вниманието в града, където повече от 7 млн. души живеят сякаш “опаковани” в решетка от небостъргачи.

В действителност обаче само 7 на сто от територията на Хонконг е зонирана за жилищно строителство. На фона на плановете на правителството, които предвиждат през следващите 10 години да бъдат построени 480 хил. нови жилища, повечето от които ще са достъпни, субсидирани апартаменти, изглежда, че властите ще трябва да жертват част от зелените пространства.

Тези планове обаче може и да застрашат парковете в Хонконг, които в момента заемат 40 на сто от територията. Засега Бюрото за развитие на мегаполиса отрича, че ще “отхапе” от парковете, но признава, че крои планове да ревизира използването на земята, която служи като буфер срещу разрастването на урбанизираните територии.

"Планирането трябва да отразява общите интереси на Хонконг. Ако ние се откажем от по-ниската интензивност на развитие, жизнената среда ще бъде по-хубава. Въпреки това, общото предлагане на жилища ще бъде по-ниско”, коментира преди време Люн Чун-ин, главният администратор на Хонконг.

За много хора лесният достъп до природата, живописните туристически маршрути в близост и къмпингите сред дивата природа са едно от най-големите преимущества на Хонконг. Още през 2013 г. един от членовете на местното правителство представи идеята за строителство в зелените територии, но тя отпадна заради силния обществен отпор.

Местното правителство търси и други варианти за засилване на жилищното строителство – например промяната на зони, които някога са се ползвали за търговски или промишлени цели. Повечето от тях обаче са частна собственост или са отдадени за ползване, което ги прави доста скъпа алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още