IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И британската Агенция за борба с престъпността предупреди за пране на пари през имоти

Пазарът на недвижими имоти в Лондон е изкривен от изпрани пари, според директора на звеното за разследване на икономически престъпления

11:33 | 27.07.15 г.
И британската Агенция за борба с престъпността предупреди за пране на пари през имоти

И британската национална Агенция за борба с престъпността се включи в предупрежденията за прането на пари през пазара на луксозни имоти в страната, пише FT.

През последните месеци антикорупционни групи, различни институции и дори Transparency International алармираха за непрозрачността на пазара на скъпи имоти, особено в Лондон, който е притегателен център за международните инвеститори.

От 2004 г. насам от Скотланд Ярд са разследвали 144 покупки на недвижими имоти на стойност 180 млн. лири. Това обаче е само около 1% от продажбите, реализирани през последното десетилетие.

Около 41 хил. имота в Лондон са регистрирани на името на чужди компании от офшорни зони и други зони, считани за данъчни убежища.

Доналд Туун, директор на звеното за разследване на икономически престъпления в Агенцията за борба с престъпността на Острова, изразява пред сп. Time безпокойството си от броя на жилищата, закупени от офшорни корпорации със сложна структура. Според него някои от тези имоти са придобити с “мръсни пари”.

"Вярвам, че пазарът на недвижими имоти в Лондон е изкривен от изпрани пари. Цените са изкуствено задвижвани от престъпници от чужбина, които искат да изолират своите активи тук, в Обединеното кралство”, коментира Туун.

Финансовото министерство е събрало със 150 млн. долара повече имотни данъци през последните три месеца, след като започна да облага и сделките на фирми, тръстове и инвестиционни фондове.

Туун посочва, че всяка година започват все повече разследвания, свързани със сделки с имоти в страната. Той напомня на брокерите на имоти, че трябва да подават сигнали, ако имат опасения за пране на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още