IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по месечен ръст на строителната продукция през юни

Отслабеното сградно строителство е причина за спада на общата строителна продукция в целия ЕС

14:59 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
България е втора в ЕС по месечен ръст на строителната продукция през юни

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-силен месечен ръст на строителството през юни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През юни строителната продукция у нас отбелязва ръст от 2,6% при спад от 1,1% за целия ЕС и 1,9% за еврозоната.

Най-силен месечен ръст на строителната продукция е отчетен в Румъния – 3,5% за юни. След нас е Великобритания с 2,5%.

Същевременно в Германия е регистриран най-силният месечен спад на строителната продукция през юни – 4,5%, следвана от Полша – 4,2%, Швеция – 2,7%, и Франция – 2,5%.

На годишна база през юни строителството в България също се представя по-добре в сравнение със средното за ЕС и еврозоната. Строителната продукция у нас отбелязва ръст от 1,5 на сто на годишна база при спад от 0,4 на сто за ЕС и 2,3% за еврозоната.

Най-силен годишен ръст на строителната продукция през юни е отчетен в Словакия – над 24%, следвана от Холандия – близо 16%, Румъния – над 13%, и Швеция – почти 11%. На другия полюс са Словения със спад от над 12%, Франция с понижение от почти 7%, Полша – близо 5 на сто, и Германия – почти 4 на сто.

Спадовете на строителната продукция в ЕС и еврозоната, отчетени през юни, се обясняват с по-силнит еспадове на продукцията от сградното строителство, което има по-значителен дял в общата строителна продукция в сравнение с инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още