IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските бизнес имоти се очаква да донесат 19% възвръщаемост тази година

Възвръщаемостта ще забави ръста си до 9% догодина, прогнозира глобален консултант

16:56 | 02.11.15 г.
Европейските бизнес имоти се очаква да донесат 19% възвръщаемост тази година

Европейските бизнес имоти ще донесат 19% възвръщаемост през тази година – най-високото ниво от 2006 г., когато възвръщаемостта от инвестициите достигна 25%, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu, като се позовава на прогнози на Cushman&Wakefield.

Прогнозите покриват 121 пазара в Европа с фокус върху трите основни сегмента от пазара на бизнес имоти – офис площи, търговски площи и индустриални площи.

Най-добре представящият се сегмент от гледна точка на възвръщаемост се очаква да са търговските площи с 22%. Следват офисите и индустриалните имоти с по 17%.

Въпреки забавянето на световната икономика и опасенията за перспективите пред развиващите се пазари и въздействието им върху европейските икономики, доверието в бизнес имотите в Европа остава високо. Ниските лихви и продължаващите парични стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) допълнително поддържат интереса към сектора и оказват натиск върху доходността.

През третото тримесечие на годината доходността е спаднала на 43 пазара от изследваните 121. Очаква се равнището ѝ да остане по-ниско за по-дълго време, което се отразява и на възвръщаемостта. Според прогнозите тя ще забави ръста си до около 9% през 2016 г. През следващите пет години пък се очаква най-добре представящият се сегмент от пазара на бизнес имоти да бъдат индустриалните площи.

Най-висока възвръщаемост през следващата година се очаква да донесат бизнес имотите в Дъблин – почти 30 на сто. Сред най-добре представящите се активи са офисите в Дъблин, търговските площи във Варшава, за които се очаква възвръщаемост от 15%, офисите в Сити в Лондон (15%), както и офисите и търговските площи в Мадрид и Барселона (по около 14% всички).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още