IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата криза в Русия донесе бурен растеж на Airbnb

Икономиката на споделянето набира скорост в страната

11:45 | 03.11.15 г.
Икономическата криза в Русия донесе бурен растеж на Airbnb

Икономиката на споделянето успешно си проправя път и в Русия, пише Bloomberg. Намаляващите доходи и високата инфлация превърнаха страната в един от най-бързо растящите пазари за базираната в Сан Франциско Airbnb Inc., френската BlaBlaCar и други услуги, които намаляват разходите при пътуване.

Рекорден брой руснаци отварят домовете си и са готови да предоставят автомобилите си на непознати, за да допълват доходите си.

„Традиционното руско схващане, че моят дом е моята крепост, се променя. Все повече хора отварят домовете си в търсене на допълнителен доход, за да се справят с икономическата криза“, коментира пред агенцията мениджърът на Airbnb за страната Андрей Вербитски.

Предлагането на жилища чрез платформата се е удвоило през последната година, отчита компанията. Така Москва се изкачи в топ 10 на градовете, в които пътуващите търсят по-евтина алтернатива на хотелите.

За разлика от други градове, като например Ню Йорк и Барселона, засега руските власти не планират да налагат регулации на дейността на Airbnb или пък данъци на собствениците, които ползват платформата, за да отдават жилищата си под наем.

През миналата година повечето от руските предложения в Airbnb са били цели апартаменти. През тази година обаче се наблюдава драстично увеличение на предлагането на стаи.

Не само Airbnb се радва на растеж в Русия. Френската компания BlaBlaCar, която дава възможност за споделяне на пътувания на дълги разстояния, навлезе на руския пазар преди само година, а вече се радва на 1 млн. потребители. В никоя друга европейска страна не е отчетен такъв бурен растеж, коментира мениджърът за руския пазар Алексей Лазоренко.

Компанията свързва шофьори с потенциални пътници, изчислява разходите за пътуването и дава препоръки за плащанията. Засега услугите ù са безплатни в Русия, докато повече хора свикнат с концепцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още