IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитектурното наследство на Заха Хадид

Хадид e първата жена, спечелила престижната награда "Прицкър", смятана за Нобелова награда за архитектура

22:36 | 01.04.16 г.
<p>
	Заха Хадид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заха Хадид. Снимка: Ройтерс

Британската архитектка от иракски произход Заха Хадид почина от инфаркт в четвъртък на 65 години  в болница в Маями, САЩ.

Хадид е родена в Ирак, но на 17 години заминава да учи архитектура в Лондон и остава да работи там. Собствено архитектурно бюро създава през 1979 г.

Тя  е най-известна с проектите си за обществени сгради. В много държави и градове футуристичните й сгради са се превърнали в символ на прогрес и култура, пише Bloomberg.

През 2004 г. Хадид става първата жена, спечелила престижната награда "Прицкър", смятана за Нобелова награда за архитектура. Спечелила е и много други награди. Два пъти печели наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти.

През 2014 г. проектираният от нея център "Гейдар Алиев" в Баку взима наградата за дизайн на годината на лондонския Музей на дизайна.

През февруари тази година Заха Хадид получи златния медал за цялостно творчество на Кралския институт на британските архитекти. Тя е първата жена, спечелила самостоятелно тази награда.

Част от архитектурното наследство на Заха Хадид може да видите в галерията ни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още