IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите в жилищното строителство в САЩ вече трети месец са без промяна

Секторът не успява да набере инерция в началото на пролетния сезон, посочва браншовата организация

17:10 | 18.04.16 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нагласите в сферата на жилищното строителство в САЩ остават без промяна през април, сигнализирайки, че секторът не успява да набере инерция в началото на пролетния сезон, пише Bloomberg.

Националната асоциация на жилищните строители и инвестиционната банка Wells Fargo публикуват съвместен индекс, който остава на ниво 58 пункта от февруари насам. Когато стойността е над 50 пункта, означава, че мнозинството респонденти посочват благоприятни пазарни условия. 

Наблюдава се нарастващ оптимизъм за следващите шест месеца и това компенсира спада при продажбата на еднофамилни жилища. Това показва, че търсенето е все още слабо въпреки подобренията на трудовия пазар и ниските лихвени проценти.

„Секторът на еднофамилните жилища продължава да се възстановява с бавен, но последователен темп“, пише председателят на асоциацията Ед Брейди. „Навлизайки в пролетния сезон, би трябвало да видим ускоряване на пазари“, смята той.

Средните прогнози на 43 икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 59 пункта, а стойността от предния месец не е ревизирана. Индексът достигна десетгодишен връх от 65 пункта през октомври миналата година.

Измерителят за очаквания поток клиенти се повишава от 43 до 44 пункта, а този за продажбите на еднофамилни жилища спада от 65 на 63 на сто. Очакванията за продажбите през идните шест месеца се подобряват: от 61 на 62 пункта.

„Строителите остават предпазливи оптимисти за ръста в сектора през 2016 г.“, казва главният икономист на асоциацията Робърт Дийтс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още