IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите инвестиционни банки на Острова се стягат за бягство?

Ръководствата на кредиторите се подготвят за скоростно преместване на централите в други държави от ЕС заради Brexit

18:08 | 16.08.16 г. 1
<p>
	Централата на американската банка Morgan Stanley в Лондон. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Централата на американската банка Morgan Stanley в Лондон. Снимка: архив, Ройтерс

Големите инвестиционни банки във Великобритания, които имат централи в Лондон, до седмици ще започнат процеса по преместване на работни места от Острова заради Brexit, пише Bloomberg.

Това е значително по-бързо в сравнение с публичните апели за търпение, казват източници на информационната агенция, запознати с плановете на четири големи банки в страната.

Ръководствата им се подготвят за най-лошото заради забавянето в подготовката на ясен план за защита на статута на Великобритания като глобален финансов център заради напускането на Европейския съюз (ЕС). Основните им опасения са свързани с това, че ще им се наложи да си вадят лицензи за дейност в ЕС, ако централите им останат във Великобритания.

Банките искат да побързат с процеса по преместване и защото регулаторите на Острова трябва да го одобрят. Така те ще преместят централите си в рамките на двегодишния период, определен в Договора за ЕС като краен срок за напускане на съюза.

Ръководствата на кредиторите са обезкуражени заради схващането на министри от новото правителство, че Великобритания ще продължи да се възползва от ползите на единния пазар, като наложи ограничения на свободното движение на хора от ЕС – основен стълб на съюза.

Предвид, че подходящите дестинации за преместване на банкови централи не са много, а в същите градове има и недостиг на подходящи офис площи, банките се конкурират и помежду си за най-добрите офиси за хилядите служители, които ще преместят от Великобритания. Те искат също да са първи на опашката за одобрение от местните регулатори, предвид че се очаква доста инвестиционни банки също да искат разрешение за дейност.

Изолирането на Лондон от ЕС е най-сериозен проблем за банките от Wall Street, защото клиентите им от съюза генерират съществена част от техните приходи и печалби. Над четири пети от персонала на тези финансови институции са концентрирани във Великобритания, сочат данни на мозъчния тръст New Financial.

Още преди референдума за Brexit главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън коментира, че може да премести около 4 хил. души от Великобритания в континентална Европа, в случай че страната напусне ЕС. Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc. също индикираха, че ще прехвърлят хора в чужбина, както и европейските гиганти HSBC Holdings Plc и Deutsche Bank AG, които се насочват към Германия и Франция.

След референдума ръководствата на банките смекчиха тона, като решиха да изчакат решението на новото британско правителство за старт на преговорите с ЕС. Явно обаче бордовете са се разколебали.

Дори да обявят преместване на централите си обаче, това не означава, че служителите незабавно ще трябва да стягат куфарите. Първо ще се наложи създаването на нова структура в избраната държава от ЕС, в която ще се мести централата на банките, както и разрешение от местния регулатор за дейност. След това трябва да се установят вътрешните правила за капиталовите изисквания, а този процес може да отнеме години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Полезна информация, но както аз тълкувам оригиналът: това се очаква да стане седмици не от днес, а след като правителството им стартира процедурата (арт.50), което те могат да протакат и с месеци да не кажа години.... Big investment banks with their European headquarters in London will start the process of moving *** from the U.K. within weeks of the government triggering Brexit, ...http://***.bloomberg.com/news/articles/2016-08-15/banks-won-t-wait-around-to-see-what-brexit-deal-the-u-k-can-getЗа сега големият международен бизнес все още май не очаква че ЮК ще напусне ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още