IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните имоти във Венецуела - пир по време на чума

Хора и фирми искат да инвестират в нещо обезценените си боливари, които трудно могат да обменят във валута

15:41 | 18.10.16 г.
<p>
	Луксозните имоти в един момент се превърнаха в атрактивен начин бизнесът да защити приходите си, натрупвани във все по-обезценяващия се боливар.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Луксозните имоти в един момент се превърнаха в атрактивен начин бизнесът да защити приходите си, натрупвани във все по-обезценяващия се боливар. Снимка: Ройтерс

Строителството на луксозни апартаменти и корпоративни сгради може и да изглежда странна инвестиция в една икономика, която преживява тежка рецесия, трицифрена инфлация и хроничен недостиг на стоки от първа необходимост. Във Венецуела обаче се случва точно това, пише Ройтерс.

Комбинацията от ръст на цените и валутен контрол пречи на покупките на валута. Затова луксозните имоти в един момент се превърнаха в атрактивен начин бизнесът да защити приходите си, натрупвани във все по-обезценяващия се боливар, посочва информационната агенция.

Хоризонтът на столичния район Чакао, където е финансовият район на Каракас и повечето посолства, е разсечен от кранове. Мащабното строителство се вихри на фона на опашките пред супермаркетите, които се превърнаха в символ на икономическия упадък на страната.

В други райони на града, изграждани като жилищни зони през 50-те години на миналия век, също тече активно строителство.

“Всички тези проекти са стартирали по една единствена причина – да абсорбират боливарите”, коментира Беатрис Юло от консултантската компания CBRE Venezuela. Тя допълва, че на хората и бизнеса, които имат някакви пари, не им остава нищо друго, тъй като системата ограничава силно валутните операции, а много фирми и хора не желаят да извършват престъпления.

Очаква се цената на квадратен метър в районите Чакао и Лас Мерседес да скочи с 50 на сто до края на следващата година, прогнозират от CBRE. Наемът на площите през последните две години се е увеличил 15 пъти.

На практика инвестицията в луксозен имот носи същата доходност като доларите, закупени на черния пазар. Имотите обаче носят и един бонус – собствеността, ако икономиката започне да се възстановява в един момент, посочва информационната агенция.

Правителството на президента Николас Мадуро продава долари при курс от 10 боливара за долар за закупуване на стоки от първа необходимост. Обменният курс скача до 660 боливара за други покупки. На черния пазар един долар се обменя срещу 1 100 боливара. През последните две години венецуелската валута поевтиня почти два пъти спрямо зелените пари.

Според общински служители в Каракас основни инвеститори в луксозните офис площи са мултинационалните компании с операции в Венецуела, които искат да избегнат поне частично обезценяването на боливара.

Общата строителна индустрия във Венецуела обаче е в криза, както и цялата икономика. Строителството на достъпни жилища за средната класа и за хората с ниски доходи почти е замръзнало, а и покупателната способност на хората силно се сви заради инфлацията.

Производство на цимент и стомана се срина, след като социалистическият лидер Уго Чавес постави тези индустрии под контрола на държавата. Това означава, че строителите трябва да купуват материали на черния пазар, където цените скачат с всеки изминал ден.

Според експерти в сектора на имотите строителството на висок клас имоти във Венецуела вероятно е достигнало своя връх през миналата година. В районите Чакао и Лас Мерседес в Каракас обаче телефоните в общинските администрации продължават да звънят със запитвания за разрешителни за строеж.

"Това са хора, които имат дългосрочна визия, които искат да инвестират, защото виждат, че в страната нищо няма да се промени", коментира кметът на Чакао Рамон Мучачо.

Той посочва, че това е въпрос на финанси, защото единственото, което не е в недостиг в страната, това са боливарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още