IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Пазарът на жилища в Холандия може би прегрява

През последните години жилищният пазар в страната продължава да се подобрява в резултат на ниските ипотечни лихви и възстановяващата се икономика

21:12 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2012 г. след като една къща бива продадена в Холандия, стойността ѝ се е понижавала с около 1200 евро месечно. До 2016 г. тази тенденция тотално се преобръща, като продадената къща повишава стойността си с около 1500 евро всеки месец, коментира Statista.

През последните години жилищният пазар в Холандия продължава да се подобрява в резултат на ниските ипотечни лихви, възстановяващата се икономика и по-високите нива на доверие на потребителите.

В четирите най-големи общини в Холандия търсенето на жилища сега надвишава предлагането. Напоследък пазарът на жилища в Амстердам, например, процъфтява. Предлагането на жилища в града е сравнително малко, къщите се продават бързо и понякога на цена много по-висока от обявената.

През декември 2016 г. средната обявена цена на кв.м на къща в община Амстердам е било около 4930 евро спрямо 3380 евро през декември 2014 г.

Извън четирите най-големи общини ситуацията обаче е много различна с по-ниски обявени цени и по-силно предлагане от търсене. Кризата не е отминала за собствениците на жилища в селските провинции като Дренте, Лимбург и Брабант, където много ипотеки все още надвишават стойността на жилищата.

Миналата година Financieel Stabiliteitscomité (Комисията по финансова стабилност), състояща се от холандската централна банка, министерството на финансите и надзорния AFM, предупреди за прегряване на пазара. Това предполага, че плащаните суми стават твърде високи, а за купувачите на жилища има риск да изгубят пари, когато жилищният пазар отново се влоши. Но засега краят на ръста на цените не се вижда.

Средна месечна промяна на цените на къщите, обект на сделки в Холандия (в евро)

Infographic: Sign of an Overheating Housing Market? | Statista

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още