IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата пред собствениците на имоти в Хюстън - да ремонтират или не

Много от засегнатите от наводнението жилища ще трябва да бъдат разрушени

12:38 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само за часове наводнението, причинено от урагана "Харви", разрушава ръчно изработените шкафове и дървени подове в дома на Чад Уилсън, който се е нанесъл само 18 месеца преди бедствието, пише Ройтерс.

Първата му мисъл след оттеглянето на водата е дали изобщо да възстановява дома си заради размера на щетите.

Един от вариантите е да построи къщата наново, но да я повдигне с два метра, за да не рискува с височината при евентуално ново наводнение.

Повече от 203 хил. домове в Тексас са повредени или унищожени от урагана "Харви", който уби около 60 души. Водата все още не се е оттекла от някои от тези жилища. Властите отправят и препоръки към някои собственици да разрушат жилищата си.

Ако водата не се оттегли и изпомпа бързо от някои къщи, вероятността те да бъдат спасени намалява, коментира Рон Уит, професор по архитектура в Хюстънския университет "Райс".

За домовете, които ще бъдат възстановени, обаче собствениците се сблъскват с други проблеми – например недостиг на материали досущ по сценария, разиграл се в Луизиана след урагана "Катрина" през 2005 г.

Очакванията са пазарът на имоти под наем в Хюстън да се затегне заради щетите от урагана и дори наемането на временно жилище ще е трудно за засегнатите от бедствието.

Преди бурята градът разполагаше със 70 хил. свободни апартамента, отдавани под наем. Някои от тях също са засегнати от бедствието, но е много възможно да бъдат бързо наети, коментира Джеф Хол от асоциацията на собствениците на жилища, отдавани под наем, в града.

За продажбите обаче очакванията са противоположни – че ще има забавяне заради лошия опит с наводнението. Някои агенти по недвижими имоти вече рекламират свои предложения като „непотопяеми“.

Собственици на наводнени къщи, които искат да ги реновират и продадат, не вярват да намерят купувачи. Вече има стотици такива – преживели наводнения, които отдават домовете си под наем само да ги видят пак наводнени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още