IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската група Kingfisher купува Praktiker в Румъния

Магазините ще бъдат пребрандирани във формата на британската компания Brico Depot

09:32 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската група Kingfisher придоби веригата Praktiker в Румъния, съобщават румънските бизнес издания.

Така Kingfisher ще притежава общо 41 магазина в северната ни съседка. Компанията вече оперира 15 магазина под бранда Brico Depot и купува 26 магазина Praktiker.

Romania Insider припомня, че британската компания през 2013 г. купи Do It Yourself (DIY) мрежата на Bricostore за 75 млн. евро от френската група Bresson. Магазините Bricostore бяха пребрандирани на Brico Depot, чийто модел се оказа успешен за Франция и Испания.

Kingfisher е преценила, че този формат има потенциал за международно развитие. Затова и магазините на Praktiker в Румъния ще се превърнат в Brico Depot.

„DIY пазарът в Румъния има солиден потенциал за растеж и магазините, които купуваме, са на добри места. Очакваме с нетърпение да предложим евтин и лесен за пазаруване формат за търговия и да разработим успешен бизнес там“, коментират от британската компания.

Още в края на август тази година Kingfisher обяви, че е подписала споразумение за поемане на Praktiker Romania от турския инвеститор Омар Суслъ, който от 2014 г. е единствен акционер във веригата.

Praktiker Romania отчита оборот в размер на 139,5 млн. евро през миналата година, което е с 3,3% повече спрямо предходната 2015 г. Веригата постига обаче загуба от около 2,5 млн. евро през 2016 г.

Kingfisher е международна верига с над 1 200 магазина в 10 държави в Европа, включително Русия и Турция. Компанията разполага с около 77 хил. служители. Обемът на продажбите на групата достига 11,2 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още