IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотната индустрия в Лос Анджелис навлиза в ерата на биткойна

В града се появиха луксозни имоти с възможност за закупуване с биткойн

18:19 | 02.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди малко повече от година, първо в Южна Калифорния, купувач използва близо 3 300 биткойна, за да купи имение в Манхатън Бийч за 3,225 млн. долара.

Ако беше изчакал една година, същият брой биткойни можеха да му осигурят няколко къщи на плажа, няколко мезонета и частен остров на Карибите. Биткойнът е дигитална валута с отворен код, основана на P2P система и избягва необходимостта от банки. Стойността му нарасна десет пъти миналата година, поради което инвеститорите се съревноваваха да извлекат печалба, пише Los Angeles Times.

Имотнте трансакции с биткойн са пресечната точка между две области с голяма вероятност от образуване на балони. Въпреки че технологията все още е в начална фаза и малко хора действително купуват стоки с дигаталната валута, недвижимите имоти са неустоим начин за използване на биткойни в реалния свят. Но влагането им в жилище може да доведе до куп непредвидени проблеми.

В САЩ вече се появиха обяви за луксозни имоти с опция за закупуване с биткойни и експерти прогнозират, че дигиталната валута може да се превърне в жизнено средство за закупуване на жилище.

„Има смисъл да се използват криптовалути при трансакции с недвижими имоти. Криптовалутите са начин за изпращане на големи суми сравнително лесно с относително ниски такси и ограничена намеса на посредници“, казва Нерадж Агравал, директор на комуникациите в института Coin Center.

Предвид предимствата на криптовалутата пред парите в брой Агравал смята, че ако тя действително навлезе в ежедневието, може да бъде използвана при покупката на къща или кола, а не на евтини стоки като чаши за кафе. Марки като Subway, Microsoft и Overstock.com приемат биткойн.

В Сан Диего компания, която посредничила при продажбата на два имота за милиони долари в богат квартал, съобщи миналия месец, че ще приема биткойни като разплащателно средство. Построените по поръчка къщи се продават на цена от 19,8 млн. долара, които се равняват на около 1 750 биткойна. Компанията продавач приема и пари в брой.
„Осъзнахме, че има много ново богатство в криптосферата. Има много нови купувачи и много хора, чието богатство варираше миналата година“, казва Андрю Кантър, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Canter Companies.

Кантър продава собствения си дом и дома на негов приятел. Според него приемането на биткойни при продажбата е различен начин за рекламиране на жилищата, достигащи до група потенциални купувачи, които до този момент не са били в обсега на вниманието.

Няма данъчни предимства при продажбата на жилище срещу биткойни, казва счетоводителят Винченцо Виламена, експерт по дигитални валути от Ню Йорк. Ако след това продавачът препродаде биткойните, може да му се наложи да плати данък върху капиталовите печалби и така да загуби част от спечелените пари от продажбата на имота, допълва той.

Виламена казва, че ако участниците в трансакциите с биткойни се стремят да останат анонимни, ще си навлекат неприятности, защото продажбите на жилища са строго документирани.

През септември беше закупена една от първите еднофамилни къщи с биткойни в Остин. Когато Sotheby's International Realty посредничила при продажбата, цената на биткойна беше 3 429 долара. Компанията съобщава, че превърнала биткойните в долари за десет минути, за да плати на продавача.

В този случай купувачът пропуснал да се възползва от значителното повишаване на цената на дигиталната валута в идните месеци. Биткойнът удари 19 343 долара на 16 декември, а сега стойността му е около 10 000 долара.
Едно от предизвикателствата в използването на криптовалутата е, че тя все още е нова за много компании, участващи в обичайни трансакции за закупуване на жилище.

Другият проблем е как доказваш, че разполагаш с парите за трансакцията, когато те физически не съществуват?

Но тъй като купувачите искат да се възползват от високата цена на дигиталната валута, а продавачите предлагат дома си, за да вземат парче от пая, сделките се случват независимо от препятствията.

Алекс Бартилоти обявил дома си в Португалия за продажба на цена от 1,2 млн. долара, но две седмици не получил никакви обаждания. Той променил обявята си, като добавил, че приема и 100 биткойна, и веднага получил шест запитвания за жилището си.

Дали биткойнът ще навлезе още повече в имотната индустрия зависи до голяма степен от пазарите. Междувременно посредникът Джъстин Милър от Beach City Brokers получава летящ старт.

Неговата агенция е участвала в три имотни трансакции с биткойни миналата година и е пуснала три обяви с опция за плащане в биткойн през февруари. Давайки за пример новите безкасови магазини на Аmazon, той казва: „Хората стават все по-умели в начините за разплащане. В крайна сметка, ако съществува по-лесен и ефективен начин и биткойнът е в състояние да елиминира банковите такси, той ще има бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още