IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ибиса - процъфтяващият морски курорт в Испания

Островът се отърсва от бохемското си минало и се превръща в най-скъпия пазар за луксозни имоти в страната

16:24 | 19.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

В последните години испанският остров Ибиса се превърна от убежище на хипитата и предпочитано място за нощен живот в средиземноморски рай за луксозен живот през цялата година, пише Wall Street Journal.

Повишаването в последно време на цените на жилищата следва подобряването на луксозните удобства на острова – от разширено пристанище, което сега може да приюти по-големи яхти, до редица нови луксозни хотели и ресторанти.

Южно от града петгодишният ресторант Sublimotion, който се намира в хотел на крайбрежието и разполага с испански майстор-готвач, предлага вечеря на фиксирана цена от 1 800 долара на човек. Във вътрешността на острова цените в хотел La Granja Ibiza, който е достъпен само за хора с членска карта и е свързан с ферма, надхвърлят 1 800 долара на вечер, като някои стаи предлагат гледки както към северното, така и към южното крайбрежие.

Пазарът на луксозни жилища в Ибиса далеч изпреварва останалата част от Испания. Четири от петте общини на острова са с най-скъпите имоти в страната начело с град Ибиса, единственият истински град в областта, сочат данни на испанския имотен портал Pisos.com.

Средната цена на жилищата в града надхвърля 6 210 долара на кв. м, с 25% повече спрямо цените в Ситжес, плажния курорт в района на Барселона, който сега е втората най-скъпа дестинация за закупуване на ваканционен имот в Испания, и с близо 40% повече спрямо луксозните квартали в Майорка.

За да предотврати възможността за свръхзастрояване, Ибиса стриктно ограничи строителството на нови жилища и хотели, което повиши още повече стойността на имотите. Миналата година цените на острова нараснаха със 17%, сочат данни на испанската консултантска компания Tinsa.

Най-скъпите жилища се намират в югозападната част на острова, като предлагат бързо придвижване до летището и достъп до град Ибиса и някои от най-красивите залези на острова.

Цената на най-евтините вили на острова започват от 3 млн. долара. Имотите по крайбрежието са значително по-скъпи. Нова съвременна къща в югозападната част с гледки към морето се предлага на цена от 6,9 млн. долара. Къщата с площ от 418 кв. м разполага с шест бани и шест спални.

Векове наред животът в Ибиса се върти около риболова, земеделието и добива на сол. Но през 60-те и 70-те години на миналия век американски хипита откриват далечния остров, който им напомня за крайбрежието на Калифорния. До 90-те години на миналия век те живеят по северозападното крайбрежие в Сант Антони де Портмани, втория по големина град на острова, като стимулират появата на нощни заведения, които все още придават особената жизненост на острова в разгара на сезона. Тогава улиците на град Ибиса са пълни с почитатели на нощния живот до 8 ч. сутринта.

Днес много собственици на жилища, които обикновено идват от Великобритания, Германия, Франция, Италия и континенталната част на Испания, използват дома си през цялата година, а не само за отсядане през летния сезон.
Австрийският предприемач и бивш пилот от Формула 1 Ники Лауда притежава имение от близо 60 декара над град Ибиса. Основната къща е с площ от 603 кв. м и разполага с три спални и четири бани, както и с нова къща за гости с площ от 490 кв. м с пет спални и пет бани.

Семейство Лауда и двете им деца разделят времето си между Ибиса и Виена. Строителството на жилището, което било завършено през 2016 г., им е струвало около 4,6 млн. долара.

В същото време родената в Ибиса Мария Родригес-Кареньо Вилангомес (48 г.), която е архитект по професия, и двамата й братя и овдовялата й майка продават семейното си жилище за 9 млн. долара. Имотът им с площ от 830 кв. м разполага със седем спални и изглед към морето. Родителите й, които работели като фармацевти в областта, купили жилището през 70-те години на миналия век. Сега майка й иска да живее в по-малка къща в центъра на град Ибиса.

Ролф Блекстад, второ поколение консултант по интериорен дизайн в Ибиса, казва, че купувачите на първо жилище предпочитат домове по крайбрежието, докато хората, които се местят в ново жилище, се насочват към вътрешността на острова. Най-новата тенденция в интериорния дизайн е връщане назад във времето – ремонтирани или новопростроени вили, напомнящи на варосани каменни къщи в чифлици, които са преобладавали някога на острова, а днес крият множество високотехнологични допълнения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още