IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет основни тенденции на имотния пазар през тази и следващата година

Платформата Tranio обобщава основните предизвикателства пред пазара

08:22 | 17.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пик на търсенето в Малта и Кипър благодарение на популярните им програми за предоставяне на гражданство

В последните няколко години Малта и Кипър предоставят разрешение за пребиваване на чуждестранни инвеститори в замяна на инвестиции в съответните страни. Но инвеститорите трябва да притежават местен имот – в Кипър стойността на имота трябва да е над 500 хил. евро или над 2 млн. евро. В последния случай не се налага да инвестират в други активи. В Малта инвеститорът трябва или да притежава имот на стойност над 350 хил. евро, или да наема имот и да плаща над 16 хил. евро на година в продължение на пет години. Получаването на гражданство срещу инвестиции е популярно сред заможните чужденци – от началото на програмата Малта е издала над 550 паспорта на такива кандидати, а Кипър – над 1000 паспорта само през 2017 г., съобщава Guardian.

Спадът на цените в Кипър след кризата беше спрян със стартирането на програмата през 2014 г. Според британския вестник Telegraph през 2017 г. цените на апартаментите в Кипър са нараснали със 7,4%.

Спадът на цените в Малта беше овладян през 2013 г., когато беше задействана и програмата за гражданство срещу инвестиция. Програмата в Малта е един от ключовите двигатели на търсенето на имоти, показа изследване на PwC от януари 2018 г. По данни на националната статистика броят на трансакциите през първото тримесечие на 2017 г. е нараснал с 11% спрямо началото на 2016 г. В 90% от случаите участниците в програмата предпочитат да наемат апартаменти, вместо да ги купуват. Ако решат да купят имот, средната цена обикновено е два пъти по-голяма от минималния праг. Малта Малта

„През третото тримесечие на тази година станахме свидетели на рязък ръст на интереса към програмата за гражданство на Кипър, като броят на финализираните трансакции се удвои. Това може да се дължи на съобщението на кипърските власти, че проверките на сигурността ще бъдат затегнати, а броят на предоставяните паспорти ще бъде ограничен до 700 на година“, казва Марина Филичкина, ръководител на отдел „Продажби“ в Tranio.

Интерес към проекти с добавена стойност

Свиването на доходността е обща тенденция за имотния пазар в Европа. Според експерти на PwC доходността е намаляла от 6% през 2009 г. на 4% през 2017 г. Компанията цитира инвеститор, според когото днес доходност от 3% се счита за доста оптимистичен сценарий. Добавена Добавена

Инвеститорите са склонни да поемат големи рискове, за да постигнат желаната печалба, както признават 80% от участниците в допитването на PwC. Проектите с добавена стойност носят доходност от 8-12% на година. Две трети от участвалите в допитването на PwC инвеститори смятат, че преустройството е най-добрият начин за придобиване на първокласни активи – в повечето случаи това означава стратегии с нисък риск, основани на умело управление на активи и леко преустройство на имотните активи.

Доходоносни имоти в бъдеще – складове, микроапартаменти, пространства за съвместна работа и старчески домове

Достъпността на жилищата е най-сериозното социално предизвикателство, което ще засегне имотния пазар в близко бъдеще. Един от начините за справяне с проблема в големите градове са микроапартаментите с площ между 17 и 35 кв. м, които не са толкова скъпи заради по-малките си размери. Инвеститорите обикновено купуват микроапартаменти, за да ги отдават под наем на студенти, работещи младежи и туристи. Нарастващият брой на домакинствата само с един член и на студентите също допринася за популярността на този тип имот.

Според изследването на PwC логистичните имоти са на първо място в списъка на най-обещаващите видове бизнес имоти. Инвеститорите отбелязват агресивното повишаване на цените и по-ниската доходност, но търсенето не намалява, тъй като съществува огромен недостиг на предлагане на пазара. Особено положителни са прогнозите за складовете в покрайнините на градовете в рамките на т. нар. „последна миля“, които ще съхраняват стоки, поръчани онлайн, преди доставянето им на клиентите.

Нарастващата популярност на пространствата за съвместна работа е нова тенденция на пазара на имоти. PwC отбелязва в изследването си, че взаимодействието между наематели и собственици на имота става все по-важно. По данни на Statista броят на пространствата за съвместна работа са нараснали от 3 през 2015 г. на 15 500 през 2017 г., а през 2018 г. се очаква броят им да достигне 18 900.

По данни на ООН през 2017 г. броят на хората над 60 години е 962 млн. души и се очаква до 2050 г. те да се увеличат до 2,1 млрд. души и до 3,1 млрд. през 2100 г. В същото време раждаемостта намалява от средно пет раждания на жена преди 50 години на 2,4 раждания през 2016 г. Старческите домове и комплексите за здравни грижи са имотите, които ще се възползват най-много от тези демографски промени. По данни на Statista през 2013 г. всеки пети инвеститор е смятал потенциалната инвестиция в старчески дом за „много добра“, а през 2017 г. всеки трети инвеститор е на същото мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още