IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата за възрастни - перспективна ниша на пазара на имоти в Европа

От началото на годината в сектора се отчита рекорден обем инвестиции, все по-широк кръг инвеститори се насочват към този вид активи

17:37 | 28.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестициите в жилища за възрастни хора в Европа достигат рекордно високо равнище през тази година, показват данни на консултантската компания Savills.

От началото на годината обемът на инвестициите в тази ниша от пазара възлиза на 700 млн. евро, посочва компанията в свой доклад. Сумата, обаче, се формира основно от две големи трансакции в сектора във Великобритания.

Нарастващият брой възрастни хора, които живеят по-дълго и разполагат с по-висока покупателна способност, предполага, че секторът на имотите за възрастни в Европа се подкрепя от стабилни основи и ще се разширява през следващото десетилетие и след това, прогнозира компанията.

За да установи къде в Европа пазарът на жилища за възрастни има по-голям потенциал за растеж, Savills формира индекс на възможностите за жилищно настаняване. Крайните резултати показват, че Германия, Франция, Великобритания, Италия и Полша са начело на индекса.

Първоначално подхранвано от консолидирането на големи портфейли между инвеститорите, през последните две години нарастващото търсене на жилища за възрастни хора тласка основните пазарни участници към нови инвестиционни стратегии. Новите разработки и бъдещите продажби са палиативни начини за справяне с неадекватността на съществуващото предлагане, докато сливанията и придобиванията са бързо средство за постигане на подходящ мащаб на портфейла, посочва се в доклада.

Следователно годишният обем на инвестициите може да бъде много нестабилен и разбивката по държави трябва да се третира внимателно. Като цяло през последните пет години основната инвестиционна дейност се концентрира главно във Великобритания, Франция, Холандия, Германия и Белгия, пише още в доклада.

В този сектор се включват все повече инвеститори. Пенсионните фондове и публичните компании за инвестиции в имоти бяха пионери на този пазар. Постепенно сегментът привлече и застрахователни компании, акционерни фондове, инвестиционни мениджъри и строителни компании, както и публични фондове, които оперират в сектора на здравеопазването.

В сравнение с други активи, обаче, жилищата за възрастни все още привличат ограничено количество чуждестранен капитал. През последните пет години трансграничните инвестиции представляват средно 30% от общия обем. Секторът изисква стабилни познания за бързо променящите се регулации и добро разбиране на навиците на възрастното население, което не е склонно да ги променя. И двете могат да са много различни в различните части на Европа.

Освен това, тъй като секторът все още е в начален стадий, пазарът остава много непрозрачен. Това обяснява защо секторът все още привлича главно местни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още