IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как големите данни ще повлияят на купуването и продаването на имоти?

Изкуственият интелект навлиза все повече в бизнеса с недвижими имоти в САЩ

17:59 | 07.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличаване на печалбите

Изкуственият интелект не само анализира имотите днес, но и помага за изграждането на домовете на бъдещето. Жилищни проекти изникват чрез базирани на изкуствения интелект решения, като вземат по-добре предвид нуждите и начина на живот на местните жители.

„Данните позволяват на нас и на клиентите ни да определяме по-добре стратегиите си за това къде искаме да строим, какъв вид продукти искаме да изградим, какви удобства ще трябва да предвидим в тези сгради“, казва Джаред Съливан, вицепрезидент на отдел „Изследвания“ в базираната в Чикаго компания за инвестиции и строителство на жилищни и бизнес имоти CA Ventures.

Според статия от 2018 г. на McKinsey нетрадиционни променливи може да доведат до значителни разлики в представянето на жилищните проекти, които според традиционни метрики са идентични. Близостта до заведения за хранене и дори привидни дребни разлики, като мястото на басейна, може да повлияят на привлекателността на дадена сграда и следователно на финансовите маржове.

Намаляване на строителните разходи

Чрез ефективното съпоставяне на новите жилища с приоритетите на бъдещите обитатели, които искат да платят повече за това, което желаят най-много, големите данни могат да донесат значителни печалби на предприемачите. Но изкуственият интелект има отношение и към друга голяма променлива във финансовите прогнози – разходите.

Базираната в Маями стартираща компания Deepblocks показва как изкуственият интелект може да намали разходите на предприемачите още в началото на проекта. Главният изпълнителен директор на компанията Оливия Рамос казва, че тя прави изчисления, които разкриват възможностите за строителство на дадени терени и свързаните с тях първоначални разходи. Deepblocks е автоматизирала процеса на първоначален имотен анализ, като пести между „няколко хиляди долара и 40 хил. долара в зависимост от размера и сложността на проекта“, казва Рамос.

По традиция имотният анализ изисква седмици и дори месеци на сътрудничество между предприемачи, архитекти и финансисти. Промяна на плана може да струва пари и време.

„Ние обхващаме тези седмици на работа и разговори в автоматизиран, дигитален процес. Това е революционно, защото означава, че сега можем да имаме десет пъти повече варианти за една десета от времето“, казва Рамос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още