IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите скачат, а испанците се борят с принудителните извеждания от дома

Само в Каталуния през 2018 г. са регистрирани близо 14 хил. случая на принудително извеждане на хора от дома им

10:43 | 15.02.20 г. 5
<p>
	&nbsp;Социалните жилища под наем в Испания съставляват едва около 2% от общите наличности. <em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

 Социалните жилища под наем в Испания съставляват едва около 2% от общите наличности. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

„Другите страни имат контрол върху наемите, Испания няма, правителството позволява на пазара да полудява“, казва Мас де Ксаксас.

Защита на семействата

Зафар и семейството му, подобно на много други семейства, принудени да напуснат дома си, ще бъде временно настанен в хостел в Барселона и вероятно ще трябва да се мести на всеки няколко седмици или месеца, обяснява Мас де Ксаксас.

„Те (членовете на семейството) живеят в една стая без достъп до кухня, без достъп на децата до пространство за учене или игра“, казва той и допълва, че семейството може да остане в това положение години наред.

ПИЖ, която е създадена преди десет години в Барселона в отговор на ипотечната криза в Испания, предлага на местните жители безплатни правни консултации на ежеседмични срещи, информира за предстоящи принудителни извеждания от дома в социалните мрежи и в самия ден организира протести пред съответните жилища.

Тя е предотвратила 250 принудителни извеждания в града през 2019 г. и още стотици в останалата част на Испания, казва Мас де Ксаксас.

Сред другите групи, които помагат на испанците да се борят за имотните си права, е Reventemos las Burbujas (“Спукване на балона”) - също управлявана от ПИЖ. Тя организира флашмоб, при който всички участници пукат балони като символ на балона на имотния пазар в Испания.

Организацията Nadie sin Hogar (“Никой без дом”), която също се намира в Мадрид, привлече вниманието на медиите миналото лято, като организира протест пред музея „Ел Прадо“. Тогава около 150 бездомници окупираха една от най-известните туристически атракции в испанската столица за шест месеца, за да поискат по-добри жилища.

Преподавателката по география в Автономния университет в Барселона Асунсион Бланко Ромеро казва, че Синдикатът на наемателите също е убедил някои собственици на имоти да се присъединят към инициатива за справедливи наеми и иска регулация на наемите на национално ниво.

Намаляване на жилищата

Според Мас де Ксаксас и други активисти, защитаващи жилищните права, причината за проблема с принудителното извеждане от домовете в Испания е критичната липса на достъпни жилища. Социалните жилища под наем в Испания съставляват около 2% от общите наличности от жилища спрямо средно около 12 на сто в Европейския съюз, показват официални данни.

Само в Каталуния около 1350 жилища са били завършени през 2017 г. спрямо около 115 хил. домакинства, чакащи за социално жилище, показват данни на Университета в Барселона.

Правителството е наясно с мащаба на проблема, казва говорителка на Градския съвет в Барселона, пожелала да остане анонимна. „Явно е, че има недостиг на жилища, защото Барселона е много консолидиран град с малко налични парцели за разрастване“, казва тя в телефонно интервю. „Необходимостта от достъпни жилища расте, защото цените нараснаха рязко през последните години“, допълва тя.

През март 2019 г. правителството разшири минималния срок на договорите за наем и прие мерки, които предотвратяват по-голям годишен ръст на наемите от индекса на потребителските цени.

През декември регионалното правителство в Каталуния прие нов закон, насочен срещу имоти под наем, притежавани от големи собственици на жилища, като банки, инвестиционни фондове и фондове за рисков капитал. Тези собственици ще трябва да предлагат наеми на намалени цени, известни като социални наеми, на наематели, чиито договори са приключили, ако те могат да докажат, че са в уязвимо положение и са обитавали имота повече от шест месеца.

Според критиците новите закони не са достатъчни. Кризата с принудителното извеждане от домовете ще бъде решена едва когато Испания увеличи наличностите от социални жилища, позволяващи на хора с ниски доходи да намерят имот, в който могат да си позволят да живеят, подчертава Мас де Ксаксас.

„Тъй като нямаме достатъчно общински жилища, сме принудени да прибягваме до подобно принудително извеждане, а администрацията е принудена да настанява тези хора на други места“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
lefti
преди 4 години
И в София така ще стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
khao
преди 4 години
така е, невероятно си прави с този ерудиран коментар!Малките деца са голяма пречка за растежа на БВП и икономиката на една държава ... редно е да се забранят със закон! Също така да се върне гражданстовото ... ще ми ходят в Барцилона да бачкат, ... да се мащат на село да правят хамон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
terziеv
преди 4 години
Имам познати испанци мадридчани, които са принудени да си делят апартамент с още 5-6 души, защото и в столицата наемите са непосилни. Хората работят и то не за минимална. Да си ходят и те, а? Пък американски и английски пенсионери са добре дошли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
Solar Power
преди 4 години
Като не можеш да си плащаш наема ще се преместиш на друго място. И аз искам да живея в Париж или на Балелейските острови но уви нямам възможност и ще трябва да се напъна да поспечеля повечко. Та и този отишъл в Барселона да печели 5000 евро ама иска наема да е като на село 100 евро ... е няма как да стане :) И баба иска така ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още