IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари в ЦИЕ предлагат добри възможности за рискови инвеститори

Будапеща, Варшава, Прага и Санк Петербург отбелязаха силен ръст на цените през миналата година

12:00 | 29.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Martin Divisek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

В Москва купувачите откриват, че имотите предлагат по-висока възвръщаемост от други форми на инвестиции, сочи докладът на PwC. В същото време новото строителство е ограничено от затрудненията за намиране на финансиране, а това намалява предлагането и увеличава търсенето.

„В резултат на ниските лихви по депозитите пасивното влагане на пари в депозити не е толкова доходоносно и хората опитват да инвестират повече в недвижими имоти. Виждаме ръст на отпусканите ипотечни кредити не само в процентно отношение, но и от гледна точка на сумите – все повече банки са готови да отпускат големи ипотечни кредити на ВИП клиенти“, казва Синявская.

Във Варшава цените на луксозните жилища са скочили с 20% миналата година, а строителството на нови луксозни домове също е нараснало. Докладът на PwC отбелязва, че полската столица е привлякла значителни инвестиции в офис сектора, но има много възможности за растеж на жилищния пазар.

Нововъзникващите пазари предлагат растящи наличности от луксозни имоти и през 2020 г. в много градове в Източна Европа ще започне строителството на още жилища от високия сегмент.

През последните години във Варшава изникнаха редица луксозни небостъргачи. Тази година инвеститорите в луксозни имоти очакват завършването на Foksal 13/15, имот от XIX век, в който са живели редица известни поляци и е бил превърнат в луксозна жилищна сграда.

В Будапеща чуждестранни и местни купувачи търсят различни видове имоти. „Повечето чуждестранни купувачи търсят елегантно величие, което може да бъде открито в архитектурата в Централна и Западна Европа. Съчетани с модерен интериор, централна локация и безопасна среда, имотите подадат в центъра на интересите на мнозинството от купувачите на жилища“, казва Илковиц.

Същевременно местните жители се интересуват повече от покупката на имоти, които се нуждаят от ремонт и се намират по-далеч от центъра на града.

„По-претенциозните купувачи предпочитат околностите на централния бизнес квартал, защото виждат потенциал за поскъпване на имотите. Тези райони се превръщат в горещи точки, тъй като жилищата за краткосрочен наем носят висока доходност, а това създава по-добра стойност при препродажба за собствениците на жилища“, казва Илковиц.

Същевременно Москва преживява бум на строителството на нови луксозни проекти. Пример за такъв проект е Bulgari Hotel & Residences, който се помещава в бившата резиденция на руски граф. Продажбите на луксозни апартаменти от проекта ще започнат през март.

„Обърнете внимание на имотни комплекси, които са на етап проектиране или изкоп. Те ще бъдат страхотна инвестиция, тъй като ръстът на цените на имотите от фаза изкоп до завършването на строителството достига 30%-40%, приблизително в рамките на две години“, казва Синявская.

В Прага растящият брой на купувачите с високо нетно богатство стимулира строителството на луксозни имоти като V Tower, най-високата жилищна сграда в Чехия.

„Икономиката и на двете страни генерира все повече новобогаташи, за които закупуването на имот е въпрос на социален статус. А най-богатите клиенти искат престиж, така че купуват наистина уникални имоти в най-престижните локации“, казва Свобода, имайки предвид Чехия и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още