IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът удари някои жилищни пазари в Европа по-тежко от други

Какъв е ефектът от кризата върху жилищните имоти в Лондон, Берлин и Мадрид?

10:45 | 08.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Москва

Недвижимите имоти в руската столица Москва са необичайни на фона на останалите пазари в Европа, защото това е предимно местен пазар, подкрепен от факта, че всички богати руснаци, откъдето и да са, се стремят към парче от жилищния пазар в града, казва Алекс Шаталов, главен изпълнителен директор на руското подразделение на консултантската компания Savills. “По този начин има монопол“, допълва той.

През последните шест години пазарът преживя няколко срива. Наложените санкции на Русия след нашествието в Украйна през 2014 г. доведоха до „голяма корекция на цените“, като стойностите на имотите в централни квартали на Москва се сринаха с между 30% и 50% в доларово изражение.

Но ценовата стабилност през последните четири години накара предприемачите да строят луксозни сгради в града, често преустройвайки складове и офиси в домове, което доведе до необичайно голямо предлагане на нови апартаменти. Цените на луксозните имоти в Москва нараснаха с 2,3% миналата година, сочат данни на Savills.

Но „петролната война“ със Саудитска Арабия, която започна по-рано тази година, доведе до голям спад на цените на петрола и стойността на рублата се срина с около 30% в отговор на това. „Около 80% от предприемачите не рискуваха да коригират цените в рубли след девалвацията“, отбелязва Шаталов.

На този фон блокадата, определена от президента Владимир Путин като „национален празник“, започна на 30 март и ще продължи поне до 11 май. Броят на заразените продължава да расте в началото на май, така че московчани имат право да излизат само за работа, ако са заети в сектори от съществена необходимост, да купуват храна и лекарства, да получават медицински грижи, да изхвърлят боклука и да разхождат кучето.

Всички бизнеси с изключение на съществените затвориха, а имотният пазар „спря напълно“.

След като нормалният живот се възстанови, Шаталов прогнозира „V-образен“ сценарий с бърз спад на цените, последван от възстановяване след стабилизирането на руската икономика. Той счита, че този процес ще отнеме около година. „Но с колко ще намалеят цените през този период е невъзможно да се каже“, допълва той.

Берлин

Германия затвори първо училища и старчески домове, след което въведе пълна блокада на 22 март.

Но Тил МакКурт, ръководител на изследванията в Ziegert Group, филиал на Knight Frank в Берлин, казва, че сделки продължават да се сключват. Огледите и оценките се правят чрез видео връзка, а нотариусите са се приспособили към съставянето на договори и утвърждаването им от разстояние.

Много запитвания идват от берлинчани, които се намират под блокада. „Те си седят у дома ден след ден и не е много хубаво да си в малък апартамент. Те осъзнават, че може би се нуждаят от нещо по-голямо“, казва МакКурт.

„Мисля, че инвеститорите тук ще се втурнат към пазара идния месец, защото жилищният пазар в Германия е много стабилен. Ако погледнете историята на германския пазар на недвижими имоти, той не е толкова волатилен като в Англия или Франция“, казва МакКурт.

Берлин беше звездният имотен пазар в Европа през 2019 г. с ръст на цените от 8,8%, сочат данни на Savills. МакКурт казва, че една от причините за това е недостигът на нови домове в сравнение с търсенето от купувачите, което според него ще защити имотният пазар от спад на цените след пандемията.

Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Кажете тук, как ги виждат брокерите, поне 10% нагоре за тая година вероятно, тая седмица май не е имало техни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още