IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът удари някои жилищни пазари в Европа по-тежко от други

Какъв е ефектът от кризата върху жилищните имоти в Лондон, Берлин и Мадрид?

10:45 | 08.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Блокадата в Германия изглежда една от най-успешните в Европа и магазини, училища и музеи започнаха да отварят врати в края на април. Строгите правила за социална дистанция обаче продължават да се прилагат, а германският канцлер Ангела Меркел предупреди хората, че трябва да останат „дисциплинирани и внимателни“, ако искат да избегнат втора блокада.

Мадрид

Испанският имотен пазар трябва да се справя с двоен удар, нанесен първо от финансовата криза – Испания беше една от най-тежко пострадалите страни в Европа, а сега от пандемията.

На 20 март Исабел Диас Аюсо, ръководител на правителството на автономната област Мадрид, предупреди, че 80% от хората в града ще се заразят с вируса. Испанската столица е блокирана от 14 март. Броят на починалите в страната намалява, а на 2 май местните жители получиха разрешение да спортуват навън.

Хавиер Гимон Ибара, директор на Sotheby’s International Realty в Мадрид, отбелязва, че имотният пазар остава в състояние на зимен сън.

Жилищният пазар се развива бавно през последните две години, казва той. Според него много местни жители просто са изключени от пазара заради високите цени, които намаляват търсенето, а строгите регулации за ипотечно кредитиране не позволяват на други да купуват и да продават.

Гимон Ибара казва, че собствениците обикновено решават да изчакат края на пандемията, преди да обявят имотите си за продажба.

В дългосрочен план обаче той смята, че ще има промяна на парадигмата в мисленето на испанците. Доверието в имотния пазар е сериозно разклатено, отбелязва Гимон-Ибара. „Мисля, че тази криза и финансовата криза преди това предизвикват промяна у испанците. Хората ще преминат от жилищна собственост към наем на жилище“, смята той.

Виена

Австрийският канцлер Себастиан Курц въведе строги ограничения за борба с коронавируса в средата на март, включително затваряне на границите за съседни страни.

В началото на май обаче той беше готов да започне разхлабване на мерките за блокада, като позволи на магазини, молове и салони за красота да отворят отново врати. Ресторанти, кафенета и барове трябва да ги последват на 15 май.

Джон Филип Нийман, управляващ директор на Engel & Völkers Residential, смята, че вирусът може да предизвика само краткотраен срив на имотния пазар.

През първите две седмици и половина на блокадата служителите му продали четири имота, използвайки видео обиколки и виртуални срещи с адвокати. Обичайно те продават около десет жилища, казва той. Според него привлекателният начин на живот във Виена – австрийската столица оглавява индекса на компанията Mercer на най-приятните градове за живот през последните десет години, и стойността спрямо инвестираните средства ще помогнат за преодоляване на пандемията, особено като се има предвид, че градът привлича купувачи от Източна и Западна Европа и Северна Африка.

Непосредственият приоритет на Нийман е да финализира продажби, които са били подготвяни преди блокадата. „Имаме много сделки за завършване, когато можем да се срещнем отново“, отбелязва той.

Освен това според него бъдещата стабилност на имотния пазар зависи от това колко тежко ще пострада националната икономика от кризата. „Ако сравним с финансовата криза, тогава имотният пазар излезе от нея много бързо. Има признаци за възстановяване до една година. Ще видим ръст на цените в края на годината. Защо ли? Защото имаме голямо търсене“, смята Нийман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Кажете тук, как ги виждат брокерите, поне 10% нагоре за тая година вероятно, тая седмица май не е имало техни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още